Rökning och e-cigaretter förbjuds på uteserveringar.
Om regerings förändring går igenom kommer rökning att förbjudas på uteserveringar från och med den 1 januari. - Foto: TT/Pixabay

Rökning förbjuds på uteserveringar – regeringens nya förslag

Enligt källor kommer regeringen på torsdagen att fatta ett beslut om en ny tobakslag. En av förändringarna erfars vara ett rökförbud på uteserveringar. Förändringen beräknas falla 1 januari 2019.


Uppskattar du en cigg när du sitter med en kall drink i handen på en uteservering med dina vänner? Då kommer du troligtvis inte uppskatta regeringens nya lagändring.

Den nya lagändringen kommer att, om den sätts i kraft, göra det förbjudet att röka på uteserveringar, enligt DN. 

På torsdagen ska regeringen fatta ett beslut om lagrådsremiss och som en del av remissen kommer en ny tobakslag att läggas fram. En av de största förändringarna kommer, enligt källor för DN, vara att man kommer utvidga det rådande rökförbudet

Förbudet kommer, utöver på uteserveringar, att införas vid entréer till lokaler, vid busshållplatser, idrottsplatser och allmänna lekplatser. 

Inte ens de som röker e-cigaretter kommer undan, då förbudet också kommer att gälla dem. 

Hittills har inte e-cigaretter gått under samma lag som vanliga cigaretter, och därför har det varit upp till olika fastighets och restaurangägare att välja om de har velat förbjuda e-cigaretter i just deras lokaler. 

Den nya lagen förväntas träda i kraft den 1 januari 2019, och då skulle förbudet börja gälla, enligt DN

Läs även: Därför blir du röksugen när du dricker alkohol

TV: Så påverkar rökning dig som äter p-piller

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är ett bra beslut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.