Därför kan man bli sugen på en cigg när man druckit
Blir du också sugen på att röka efter att du druckit? - Foto: Pixabay

Därför blir du röksugen när du dricker alkohol

Du kanske är en av dem som "bara" feströker, men varför blir man ens så sugen på cigg så fort man fått i sig några glas?


Du kanske bara rökte en kort period när du var ung och dum eller så klarar av att gå flera veckor utan att ta en cigg. Men så fort du fått i dig ett par tre glas så kommer röksuget som ett brev på posten.

Men varför är det egentligen så?

Vice har gjort en djupdykning i varför så många inte kan hålla tassarna borta från cigaretter på fyllan, och svaret är faktiskt rätt oväntat.

Enligt neuroforskaren John Dani vid University of Pennsylvania är det två aspekter som gör att vi blir så galet sugna på en cigg när vi druckit. Det ena har med minnet att göra, och det andra har med dopaminnivåer att göra.

2009 genomförde Dani en studie med laboratoriemöss. Mössen fick springa genom två stycken kamrar, i den ena fick de en dos med harmlös saltlösning, i den andra fick de en dos nikotin.

Mössen lärde sig snabbt att tillbringa mer tid i den kammare där de fick nikotin. Anledningen till det är för att nikotin överladdar hur vår hjärna skapar minnen. Nikotin visade sig kunna stärka synapserna i hjärnan med över 200 procent.

– Vi kom fram till att nikotin kunde stärka synapserna enbart när hjärnans belöningssystem skickade en dopaminsignal. Och det är det som är den centrala delen av våra positiva associationer till nikotin, säger Dani.

Har du känt av det någon gång? Isabell Höjman/TT

Det studien visade är alltså något som många av oss redan vet: när vi gör saker som får oss att må bra vill vi göra dem igen. Och det visade också varför våra positiva minnen av att röka finns.

Den andra anledningen handlar även den om dopamin. Forskare vet redan att alkohol och nikotin triggar frisättningen av dopamin i hjärnan vilket gör oss glada, detta gjorde att de trodde att de båda tillsammans skulle öka dopaminnivåerna.

Men det visade sig att det var tvärt om. Nikotin och alkohol tillsammans gjorde istället att kroppen skapade ett stresshormon som gjorde oss mindre lyckliga. Detta ledde till att testpersonerna fortsatte dricka för att få nya dopaminpåslag.

När dessa dopaminpåslag skedde triggades de positiva minnena för rökning, och skapade ett röksug. Det är helt enkelt som en ond spira.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Feströker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.