Lördag 28 Maj
Stockholm

Därför är din hund rädd för brevbäraren – enligt hundpsykologen

Hundar kan vara rädda för brevbärare. Hundpsykologen Kicki Fellstenius berättar för Nyheter24 hur det kommer sig.
Hundar. Foto: TT/Pixabay

Är det en myt att hundar är rädda för brevbärare? Hundpsykologen Kicki Fellstenius reder ut vart det kommer ifrån och vad du ska göra om din hund är rädd för brevbäraren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi ser det i filmer och serier. Hunden som springer och skäller när den stackars brevbärare kommer för att lämna brev. 

Men stämmer det verkligen i riktiga världen? Nyheter24 pratade med hundpsykologen Kicki Fellstenius om vad som egentligen gäller. 

Enligt henne så stämmer det inte riktigt..

– Jag skulle nog säga att det är en myt men med en hel del sanning bakom att många hundar reagerar på brevbärare. Vissa reagerar med rädsla och andra med vakt- eller larmbeteenden, säger Fellstenius.

Hon berättar att små hundraser reagerar för att de är framtagna för att fungerar som larmsystem och skälla på okända personer. 

Och större hundraser för att vakta "hemmet". Kanske är det då inte så konstigt att brevbärare är så illa omtyckta. 

– Hur ska hundarna kunna veta att brevbäraren ska lämna något och inte göra intrång? Dessutom finns det en del hundar som är rädda eller osäkra när det gäller främlingar och då kan brevbäraren utgöra ett hot i deras sinnevärld, även om hen inte är det i verkligheten. 

Bildkälla: TT

Så vad ska man göra om ens hund är rädd för brevbäraren?

Enligt Kicki Fellstenius finns det en hel del en kan göra för att få hunden att bli av med sina rädslor. Det viktigaste är att gå ner på individnivå för att hitta orsaken till just varför din hund reagerar som den gör. 

– Jag rekommenderar att man söker professionell hjälp av en hundbeteenderådgivare eller hundpsykolog och det är då viktigt att välja en rådgivare med aktuell och gedigen kunskap och som jobbar med positiv förstärkning.

Och att det är viktigt att hjälpa valpar och hundar att försiktigt bygger en trygg bas och att inte gå för snabbt fram. Förebyggande kan en hjälpa sin hund genom att bygga upp hundens självförtroende. 

– Genom belöningsbaserad träning i kombination med miljöträning och socialiseringsträning så lägger man en bra grund för hundens självförtroende. 

Se också videon om Bethany som tros har dödats av sina hundar

Läs också om fem tecken på att du inte borde skaffa hund

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela