Therese Lindgren, Margaux Dietx, Jonna Lundell, Joakim Lundell
Vill du också bli som Therese Lindgren, , årets infuencer på Elle-galan Margaux Dietx eller Joakim Lundell? - Foto: TT (montage)

Nya gymnasieprogrammen: Här kan du bli influencer och youtuber

I Stockholm och i Malmö erbjuds från och med hösten gymnasieutbildningar där eleverna blir youtubers och influencers. Det via Innovationsgymnasiet som ägs av Thorengruppen.


Det börjar närma sig gymnasieskolval för alla niondeklassare i Sveriges högstadieskolor. Ett av många val som kan locka lite extra inför hösten står Thoren Innovation School för.

De ska nämligen börja erbjuda utbildning i hur man blir influencer och youtuber. Och då kanske du kan bli lika framgånsrik som Joakim och Jonna Lundell (här kan du läsa hur mycket pengar de tjänar) eller som Isabella Löwengrip (här kan du läsa hur mycket pengar hon tjänat på sin karriär).

Skulle Jocke och Jonna gått den här linjen tror ni? Bild: TT (Observera att bilden är ett montage).

Att jobba som influencer är en karriär som fullkomligen exploderat under de senaste året – och de mest kända profilerna syns ofta överallt på sociala medier och delar med sig av sitt liv på sina bloggar. Nu vill alltså även skolan hänga med i tiden.

– Vi har valt att titta på vad som kommer hända i framtiden. Många av de yrken som vi erbjuder utbildningar till kommer inte finnas kvar om redan tio till femton år. Vi tror att unga har ett intresse för det här och därför erbjuder vi de här specialinriktningarna, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen, till Nyheter24.

Gymnasiet har bland annat kollat på rapporter från Statens medieråd som påvisar att ungdomar använder sig allt mer av medier som Youtube.

Specialiseringsinriktningar som youtuber och influencer erbjuds via Innovationsgymnasiets estetiska program och finns i nuläget i Stockholm, Solna och Malmö. 

Enligt gymnasiechefen Wallengren har intresset varit stort när skolorna erbjudit öppet hus för framtida elever. 

– Det är omöjligt att säga hur många som kommer söka eller vilka betyg som kommer krävas. Men om intresset är stort finns det en möjlighet att eventuellt ta in fler elever, berättar han.

Det finns inte något antagningsprov och skolan tar emot ansökningar från elever över hela Sverige.

Skolan skriver själva att utbildningen till att bli youtuber fokuserar på videoredigering och marknadsföring. Som influencer får du bland annat lära dig hur "din blogg står ut från mängden", står det på skolans hemsida.

De fyra specialinriktningarna som erbjuds på skolan. Bild: TT/Thorengruppen (Montage)

Men vad säger Skolverket om det här? Jo, de är helt okej med att programmen (som kallas fördjupningsinriktningar) får heta så här. Så länge de också består av ett antal kurser som är godkända av staten, skriver Svenska Dagbladet.

Om du istället vill fokusera din gymnasietid på att bli ett proffs på e-sport finns de här utbildnangarna att söka runt om i Sverige.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du plugga de här programmen?
Tack för din röst!