Onsdag 19 Maj
Stockholm

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott på Drottninggatan

Rakhmat Akilov är misstänkt för terrorism via mord
På tisdagen väcks åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: TT/Facebook /Montage)

Idag tisdag släpps åtalet och polisens förundersökning mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Han misstänks för attacken på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Här är bevisen mot honom.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I stämningsansökan från åklagarmyndigheten framgår att Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. 

Brotten har begåtts mot 155 personer, enligt åklagaren Hans Ihrman

Det framkommer att fem personer avlidit till följd av Akilovs färd med lastbilen på Drottninggatan – och körde även på tio personer som överlevde attentatet. Ytterligare 120 personer skadades i samband med terrordådet.

Med sig hade Akilov en mängd hjälpmedel vid brott, däribland en huva med utklippta hål för ögonen, en braständare, en kniv, delar till spränganordning, aceton och skruvar.

Enligt Aftonbladet som pratat med Christer Nilsson, chef för Noa – polisens nationella operativa avdelning, planerade Akilov att dö efter att den hemmagjorda sprängts. När han inte dog så flydde han till Märsta där han senare kunde gripas av polisen.

En stor del av bevisningen innehåller muntliga förhör med brottsoffer och vittnen. Dessutom har domstolen tagit del av kartor, brottsplatsfotografier, spår från brottsplatsen och övervakningsfilmer som samlats in från vittnen.

När det kommer till terroristbrottet så finns det en rad med bevis som talar för hans koppling till terrororganisationer. I bevisföringen finns konversationer med andra personer som uppges tillhöra IS i hans Huawei-telefon.

Han använde appar som Whatsapp, Telegram, Facebook och Zello för att chatta med terrorister. Han gjorde också 107 terrorrelaterade sökningar på sin telefon samt hade 12 717 bilder, både egna och från internet, för att ha till hjälp under attentatet.  

I sökningarna och konversationerna framkommer ett stor intresse för terrororganisationen IS genom bland annat videos och ljudfiler där han lyssnat på samt läst propaganda. 

I en chattkonversation skrev Akilov att han ville ha hjälp att utföra ett brott genom att köra över ”otrogna” samt att Sverige understödjer NATO och skickar bombtekniker till Irak och ”utbildar kurder”. I en annan chattkonversationer frågade han hur man tillverkade ett "självmordsbälte". Många av hans sökningar på internet handlar om hur man tillverkar en "hemmagjord bomb".

Ytterligare konversationer stödjer den teorin om att Akilov svurit trohet till Islamiska staten. Bland annat ska det finnas en video där han svär trohet till terrorsekten. 

Det framkommer via hans internetsökningar att Drottninggatan kanske inte var det enda målet för hans attentat. Bland annat har han sökt på gayklubbar i Stockholm samt på båtar som Waxholmsbolaget och ångbåten Mariefred. Innan attentatet skrev Akilov ut bilder på bland annat Drottninggatan, Hötorget, Vasagatan och Klarabergsgatan.

Enligt åtalet skickade Akilov en bild till en "grupp för terrorister" i en gruppchatt alldeles efter dådet på Drottninggatan. Han gjorde det via appen Telegram och gruppchatten bär namnet "Lone Mujahid Brussels Paris Stockholm Berlin Florida Nice Enter Your City Here".

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela