Rakhmat Akilov sökte på geografiska platser i Sverige

Under tisdagen hölls en presskonferens med anledning av åtalet mot Rakhmat Akilov, som är misstänkt för terrorbrott efter dådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.

Under tisdagsförmiddagen hölls en presskonferens om åtalet mot Rakhmat Akilov.

I åtalet framgår att Akilov innan attentatet hade sökt upp information om olika geografiska platser. Bland annat sökte han efter information om fartyg tillhörande Waxholmsbolaget och ångbåten Mariestad. 

De geografiska punkter i Stockholm som Akilov fotograferat är Drottninggatan, Hötorget, Vasagatan, Klarabergsgatan samt Sveavägen. 

Dessutom framkommer det att Akilov sökt upp information om gayklubbar i Stockholm.

Om de geografiska platser Akilov ska ha sökt på säger åklagare Hans Ihrman att de skulle kunna vara påtänkta som andra potentiella måltavlor. 

 – De ger en bild av hur han har planerat och förberett sig på den här gärningen. Det är många sökningar på olika geografiska platser, säger Ihrman och fortsätter:

– Det är en del i hans kartläggning. Det kan vara så att det var måltavlor som han har velat angripa.

Vidare vill Ihrman inte kommentera varför Akilov valde just Drottninggatan som mål. Istället menar han att man hoppas att det kommer att komma fram under rättengången.

I stämningsansökan från åklagarmyndigheten framgår att Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. 

Brotten har begåtts mot 155 personer, enligt åklagaren. 

Det framkommer att fem personer avlidit till följd av Akilovs färd med lastbilen på Drottninggatan – och körde även på tio personer som överlevde attentatet. Ytterligare 120 personer skadades i samband med terrordådet.