Torsdag 2 Dec
Stockholm

Rakhmat Akilov vill att straffet ska bli tidsbestämt

Johan Eriksson
Johan Eriksson. Foto: TT/Facebook

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat berättade under tisdagens presskonferens att hans klient inte vill få livstids fängelse. Utan att han vill att straffet ska tidsbestämmas. Han motsätter sig inte utvisning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson hade på tisdagen en presskonferens vid Stockholms tingsrätt efter att hans klient åtalats för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Det efter terrorattentatet som skedde på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. 

Läs mer om åtalet här.

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson under presskonferensen.

Under presskonferensen framkom det att försvarsadvokatens största mål inte är att meddela alla detaljer berörande den åtalade terroristen. Det vill Eriksson att Akilov ska få göra i tingsrätten.

– Han måste få möjlighet att själv berätta. Det är av respekt till honom och rättssäkerheten.

Akilovs önskan är att straffet ska bli tidsbestämt och han önskar inte att bli dömd till livstids fängelse.

Eriksson berättar att Akilov hade förväntat sig att bli skjuten – och därmed förväntade sig att dö vid terrorattentatet. Vid första förhöret som Eriksson hade med sin klient, på lördagen den 8 april, så erkände han omedelbart brottet. 

Eriksson säger under presskonferensen att anledningen till varför Akilov valde att erkänna kan ha berott på moraliska själ alternativ att man inte sett någon annan utväg. 

Advokaten belyste också att hans största mål har varit ett det ska bli en så rättvis rättegång som möjligt samt att han har tystnadsplikt och att det finns saker han helt enkelt inte kan svara på.

Rakhmat Akilov. Bild: Facebook/TT

När det kommer till Akilovs motiv har Eriksson en klar bild av sanningen.

– Han har uppgett att han har velat förmå Sverige att inte delta i insatsen mot Islamiska staten.

Fortsättningsvis berättar Eriksson att det varit extremt ansträngande för Akilov att han varit bevakad varje sekund i häktet. Faktiskt bland det tuffaste som försvarsadvokaten sett. 

– Han har behandlats på strängt sätt, med sekundbevakning. Hela tiden. Han har varit bevakad dygnets alla timmar. Det är mycket ansträngande och riskerar att påverka hans psyke. En viktig uppgift för mig är att se till att hjälpa honom berätta vad alla vill höra, säger Eriksson.

Försvarsadvokaten berättar att Akilov erkänner terroristbrott bestående av fem mord och att det är han som kör lastbilen. Han erkänner också att han ska dömas för de brott som åtalet yrkar. Han motsätter sig inte utvisning om tingsrätten kommer fram till det.

Läs också om hur det var en slump att Akilov valde lastbilen som användes för att utföra terrorattentatet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela