Åklagaren: Det var en slump att Akilov valde lastbilen

Enligt åklagaren Hans Ihrman var det en slump att Rakhmat Akilov valde just den lastbilen som användes för att begå terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm. Det verkar ha varit planerat att dådet skulle ske på en fredag.

På tisdagen framkom ny information rörande terrorattentatet som skedde i Stockholm i april förra året. Enligt åklagare Hans Ihrman var det inte någon slump att attacken skedde på en fredag.

– Valet av veckodag är sannolikt planerat. Han hade rekogniserat i Stockholm tidigare på just fredagar. Han har varit intresserad av vissa platser, dagar och tidpunkter, säger Hans Ihrman på presskonferensen.

Lastbilen som användes för terrordådet i Stockholm
Valet av lastbil verkar ha varit en slump. Bild: TT

Enligt Ihrman ska Rakhmat Akilov, som åtalas för terrorbrott, ha rekognoserat platser i Stockholm under två fredagar. Varför det blev just Drottninggatan får framkomma under rättegången, meddelar åklagaren. 

Att det just blev den utvalda lastbilen tros dock vara en slump. Hans Ihrman berättade att det inte verkar ha varit planerat till hundra procent. I förundersökningen framkommer ingen information om att Akilov undersökt några uttänkta lastbilar. 

Det verkar med andra ord som att han agerade spontant när han fick möjligheten att kapa en lastbil.

Läs här om vad som hittades i lastbilen efter dådet.

I förundersökningen framkommer att Akilov haft en mängd olika chattkonversationer med IS-anhängare där han begärt hjälp på hur man ska utföra terrorhandlingar. 

Dagarna innan dådet googlade den Akilov på svenska fraser som "hoppa ut ur bilen om du inte vill dö" och "kom ut eller du dör".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.