Måndag 19 Apr
Stockholm

Riccardo Campogiani, 16, misshandlades till döds efter fest

Riccardo misshandlades till döds efter en fest
Dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani. Foto: TT

Det som skulle bli en härlig fest eskalerade och slutade som en mordplats. Vad hände egentligen på Kungsholmen den där natten 2007 då Riccardo Campogiani blev misshandlad till döds?

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det började med en 15-årsfest på Kungsholmen och slutade med att den 16-åriga Riccardo Campogiani låg medvetslös på trottoaren. Nu ger P3 Dokumentär hela bilden av vad som hände den där oktoberkvällen 2007.

Närmare hundra glada tonåringar var bjudna till en 15-årsfest på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Ossian, som senare blev misstänkt gärningsman, kom med sin vän Hugo till festen. 

Riccardo kom med sina vänner Alex och Filippo, de kände inte personen som hade festen men lyckades komma in ändå. Vännerna splittrades väl på plats och Riccardo och Filippo ställde sig vid ingången.

Efter en stund bestämde sig Riccardo och Filippo att ringa efter en taxi hem, eftersom festen inte var så rolig som de trodde.

Utanför festen stod det många ungdomar som rökte och drack. Plötsligt blev stämningen utanför festen stökigare. Hugo som hade blivit allt mer berusad började tjafsa med Riccardo.

– Hur känns det att din tjej umgås mer med mig än dig, sa Riccardo till Hugo.

Hugo hoppade på Riccardo och delade ut det första slaget, ett knytnäveslag mot ansiktet. Han hölls tillbaka av sina vänner och även Riccardo av hans vänner.

Det var mörkt, klockan var strax innan 01.00 och ungdomarna var berusade. Riccardo hade fått tag på en glasflaska och slog den i sidan av Hugos huvud.

– Det var armar och ben överallt, man såg inte vem som blev slagen eller vem som slog, säger Riccardos vän Rebecca till P3 Dokumentär

Flera hejade på att Hugo skulle ge sig på Riccardo. En av dem var Ossian.

Riccardo hade lyckats ta sig ut från klungan som bråkade. Han stod i hörnet av ett hus. Filippo var kvar men försökte ta sig loss samtidigt som han såg att Hugo och två andra killar tog sig ur klungan och började röra sig bort mot Riccardo.

– Nästa gång jag vände mig mot Riccardo var varken han eller killarna kvar vid hörnet och jag fick panik, berättar Filippo.

40 meter ner på gatan fanns ett stort träd och en handikappsparkering. Det var där Riccardo hamnade när Hugo fällde honom. Han tog emot sig med händerna i fallet och blev liggande i fosterställning. På bara några sekunder blev Riccardo medvetslös.

Ett vittne sa att de sparkade på honom som en trasdocka. Sedan lämnade killarna platsen och Riccardo låg kvar.

Slagen gav Riccardo hjärtstillestånd och han kunde inte andas själv. Läkarna fick liv i Riccardo på St: Görans sjukhus men läget var kritiskt.

Senare får familjen Campogiani veta att sparkarna mot huvudet hade gjort så att Riccardos hjärna hade svullnat och tappat kontakt med allt – han hade fått en hjärninfarkt.

Livet gick inte att rädda på Riccardo och familjen fick stänga av respiratorn. Han dödförklarades klockan 13.24 den 7 oktober 2007 – dagen innan hans födelsedag.

Tre av de fyra killarna fick domen grov misshandel och vållande till annans död. Och den fjärde är Ossian som dömdes till anstiftande till misshandel. De tre killarnas straff sänktes från tre år till ett år sluten ungdomsvård och Ossian friades helt i hovrätten.

Lyssna på hela P3 Dokumentär: Dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani finns i Sveriges Radio Play.

Se klipp från dokumentären i videospelaren ovan.

Har du hört om fallet?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela