Tisdag 30 Nov
Stockholm

Zarah fick missfall – efter att svenska polisen stormat fel hus

Svenska insatsstyrkan i Malmö stormade fel hus. Zarah blev så stressad av händelsen att hon förlorade sitt ofödda barn.
Insatsstyrka. Foto: Pixabay

En kväll i oktober 2017 stormade polisens insatsstyrka Zarah Melin och Christoffer Rosenkvist hem i Malmö av misstag. Till följd av den traumatiska upplevelsen så förlorade paret deras ofödda barn. Nu har förundersökningen lagts ned.

Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kväll i oktober 2017 stormade polisens insatsstyrka fel hem i Malmö. Insatsstyrkan bröt sig in hos Zarah Melin, 32, och Christoffer Rosenkvist, 33, av misstag. Zarah var påväg till ytterdörren för att öppna när hon fick glassplitter i ansiktet. 

– De hade ingen husrannsakan, var helt civilklädda med rånarluvor och sa aldrig att de var poliser. De slängde ner oss på marken, använde grovt våld och det ledde till att barnet i min mage dog, berättar Zarah för Nyheter24

Zarah berättar att paret fick ligga kvar på golvet i ungefär en halvtimme och inte röra sig, även fast polisen insett att de gjort tillslaget i fel hem. 

Bildkälla: Privat

Parets hund, som vid det tillfället var valp, sprang iväg och efter en halvtimme när de fick ge sig ut och leta så hittade de dobermann-valpen skadad och mycket rädd. 

– De bad inte om ursäkt när de gick därifrån och verkade inte upprörda, utan sa bara "det är inte första gången detta händer och säkerligen inte sista gången". De lämnade oss med allt kaos, glasskärvor och en trasig ytterdörr.

Zarah berättar att paret är både fysiskt och psykiskt starka av sig och mår idag bra trots omständigheterna. Men deras hund, som innan polisen stormade in var lugn, är idag fortfarande traumatiserad och rädd. 

Bildkälla: Privat

Den 23 januari togs beslutet att förundersökningen lagts ned, något som Zarah berättar att hon är väldigt förbannad över. 

– Det är så brutalt att polisen får komma undan med kriminella gärningar, de hade ingen anledningen att gå in hos oss. Det är inte bara en brutal handling mot oss utan även ett klantigt misstag från deras sida. Det är så många aspekter, de måste se över sina rutiner för både medborgares skull, men också för sin egen, säger Zarah till Nyheter24.

– Men en positivt slutnot är att jag är gravid i åttonde veckan nu, jag vet att det är tidigt men jag vet inte varför man inte skulle glädjas åt det från början.

Bildkälla: Privat

Eva Nilsson, vice åklagare vid särskilda utredningar, var den som utredde ärendet och beslutade att förundersökningen skulle läggas ned.  

Till Nyheter24 säger hon att hon inte kunde se att ett tjänstefel hade begåtts. 

– Vi har gjort en utredning genom att hålla förhör och av dem har jag kommit fram till att de fel som begåtts inte går att bedöma som tjänstefel. 

Vad som krävs för att något ska bedömas som tjänstefel är inget Nilsson kan svara på utan säger att det måste bedömas från fall till fall. 

Och att i detta fall handlade det om missförstånd och snabbt förändrat läge. 

– Det går inte att säga vart gränsen. Man gör en bedömning utifrån de omständigheter som fanns. Man kan inte säga exakt vad som hade behövt hända för att det ska räknas som tjänstefel. I det här fallet har ingen polis eller tulltjänsteman gjort något som anses vara straffbart. 

På rättsavdelningen på polisen så sker det just nu, enligt Eva, en utredning om att ersätta Zarah och hennes sambo Zarah för skadorna.

Om paret kommer få skadestånd från polisen återstår att se. 

– Det finns inga pengar som kan ersätta det de varit med om. Men det har gått snett och det är med ett eventuellt skadestånd som några av skadorna kan ersättas, säger Eva Nilsson till Nyheter24. 

Se också videon om allt vi hittills vet om förundersökningen mot Rakhmat Akilov 

Läs också om vilka rättigheter du har och inte har, och vad polisen har rätt och inte rätt att göra

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft att göra med polisen någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela