Hand som håller sedlar samt bild på Theodor Forselius.
Theodor Forselius företag har precis fått in en kvarts miljard kronor - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pressbild

Theodor, 22, startade Everipedia – fick precis in en kvarts miljard

Tänk att få bossa över ett företag som nyss fått in en kvarts miljard kronor i kapital. Det är verkligheten för 22-åriga Theodor Forselius från Jönköping. Han är vd för ett företag som utmanar Wikipedia.


Det var 2015 som svenske Theodor Forselius var med och drog igång Everipedia, ett företag som vill utmana Wikipedia om tronen som den bästa encyklopedin på nätet.

– När vi grundade Everipedia för tre år sedan låg vårt fokus inledningsvis på att bygga en modernare encyklopedi än Wikipedia med ett mer lättillgängligt gränssnitt, bättre policies och ett mer öppet community, säger Theodor Forselius, som är vd på företaget, till Nyheter24.

Theodor kommer från börjar från Jönköping, men bor numera i Los Angeles i Kalifornien. Han hoppade av gymnasiet för att satsa på att bli webbentreprenör.

Idag har Everipedia ett 15-tal anställda. Nyligen drog man även in investeringskapital till ett värde av 30 miljoner dollar, vilket motsvarar omkring 240 miljoner kronor.

Inte direkt en summa som alla 22-åringar får chansen att förvalta.

– Det känns inspirerande att vi fått så stort förtroende från våra investerare. Samtidigt har vi mycket högre mål satta så vi är övertygade om att detta bara är början på något mycket större, säger Theodor Forselius.

Theodor Forselius. Bildkälla: Pressbild

Everipedia ska nu även gå över till så kallad blockkedjeteknik. Det innebär att informationen lagras och fördelas hos användarna istället för på en enskild server.

– En fördel med att lagra informationen peer-to-peer är att innehållet inte går att censurera i alla de länder som i dagsläget blockerar Wikipedia, säger han.

Alla användare har även så kallade "tokens", virtuella aktier som representerar röster i nätverket. På det sättet är även användarna med och äger encyklopedin och får liksom vara med och ta del av värdet som de själva skapar.

– För att redigera eller skapa artiklar på Everipedia krävs att du satsar en liten summa av dina tokens. Andra redaktörer måste sedan godkänna din ändring eller artikel och förutsatt att du gjort ett bra jobb får du tillbaka dina tokens du satsat, plus en summa ovanpå det som belöning, förklarar Theodor Forselius.

Om någon av redaktörerna lägger till dåligt innehåll kommer inlägget att nekas och användarens tokens brännas.

Idén är att upplägget ska skydda mot spam och trollande.

Theodor Forselius. Bildkälla: Pressbild

Theodor Forselius kallar tekniken för "nästa generations internet som nu sakta växer fram".

Och med en kvarts miljard kronor i färska investeringspengar i ryggen har han och Everipedia goda förutsättningar för att lyckas.

– Vi är övertygade om att många av de internettjänster som människor använder i sin vardag kommer att gå samma väg under de kommande par åren, säger Theodor Forselius.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du hört talas om Everipedia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.