Stockholm

Här är larmsamtalet under terrordådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov Rättegång
Rakhmat Akilov. Foto: TT

Det första larmsamtalet till SOS under terrordådet på Drottninggatan spelades upp i rätten mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov. ​ En upprörd kvinnas röst hörs och skriker ”Skicka allt du har till Drottninggatan!".​


Läs mer

Fredagen den 7 april 2017, strax innan klockan skulle slå 15.00 så körde Rakhmat Akilov en lastbil in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer miste livet den dagen och många fler blev skadade och påverkade av det hemska dådet.

Rakhmat Akilov greps av polis samma dygn och erkände brott.

Terrormisstänkte Akilov berättade i förhör hur han byggde den bomb som senare återfanns i lastbilen som kraschade in i Åhléns på Drottninggatan, enligt uppgifter till Expressen.

I slutet av januari släpptes förundersökningen rörande åtalet mot Rakhmat Akilov. Han står åtalad för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Den enorma förundersökningen avslöjade flera detaljer om Akilovs planer. Att det just blev den utvalda lastbilen tros dock vara en slump. Chefsåklagaren Hans Ihrman berättade att det inte verkar ha varit planerat till hundra procent. I förundersökningen framkommer ingen information om att Akilov undersökt några uttänkta lastbilar. 

Säkerheten är rigorös under rättegången, och Akilov satt bland annat bakom förstärkt glas i säkerhetssalen – som är under jord. 

Under rättegången spelade de upp det första SOS larmsamtalet som kom in under terrordådet på Drottninggatan. I samtalet hör man en upprörd och rädd kvinna som skriker ”Skicka allt du har till Drottninggatan! Det är en lastbil som kört på folk! Det är massa folk som ligger på gatan.”

Akilov har själv, via sin försvarsadvokat Johan Eriksson, sagt att han vill att straffet ska bli tidsbestämt.

Rättegången kommer att hålla på i flera månader och slutanföranden kommer inte att presenteras förrän i början av maj. 

Hör samtalet i klippet ovan.

Följer du rättegången?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.