Helge Fossmo är dömd till livstids fängelse
Mordet i Knutby skakade hela Sverige år 2004. - Foto: TT

4 snabba frågor som förklarar mordet i Knutby

Mordet i Knutby chockade hela Sverige. Men vad hände egentligen? Här har vi kokat ner essensen av en komplicerad mordhistoria fylld med intriger, sex och hjärntvätt.


Året var 2004 och bara en dryg vecka efter nyåret firats in skedde den händelse som kom att färga hela året. Ett av de mest dramatiska morddraman som Sverige sett utspelade sig i det lilla samhället Gränsta, utanför Knutby i Uppsala län.

Men vad hände egentligen?

Det hela uppdagades när en kvinna vid namn Alexandra Fossmo mördades med flera skott i huvudet när hon låg och sov. 

Alexandra Fossmo. Bild: TT

Hennes man Helge Fossmo åtalades senare för att ha fått Sara Svensson, i media kallad "barnflickan", att begå mordet. Dessutom skottskadades parets granne svårt. Både Svensson och Fossmo dömdes senare för mordet och mordförsöket. Samtliga inblandade var medlemmar i pingstkyrkan Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Vad var motivet?

Den så kallade "barnflickan" erkände omgående mordet och mordförsöket. Polisen misstänkte dock snabbt att det låg något mer komplicerat bakom motivet – och de hade rätt. Det hela är en lång och krånglig historia. I korta drag så ville Sara Svensson, enligt egen utsago, "hjälpa offren hem som från ett uppdrag från Gud".

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård. Bild: TT

Det visade sig samtidigt att Helge Fossmo hade en sexuell relation med Svensson – och med den skottskadade mannens fru. Enligt berättelser i rätten var den lilla församlingen som "en sekt" där sex, otrohet och hjärntvätt blev vardagsmat. 

Fossmo blev till en början också misstänkt för mordet på sin första fru – men friades senare i tingsrätten. Här kan ni läsa om hur han hittade sin tredje fru trots att han var fast i fängelse.

Fossmo. Bild: TT

Sen så har vi ju "Kristi brud".

Vänta nu, "Kristi brud"?

Det var inte bara Fossmo och "barnflickan" som fick uppmärksamhet i media. Pastorn Åsa Waldau, även kallad "Kristi brud", var medlem i församlingen och även syster till den mördade kvinnan.

Åsa Waldau även känd som "Kristi brud". Bild: TT

Namnet "Kristi brud" benämns som ett samlingsnamn för en hel kristen rörelse, men både Waldau och flera medlemmar av församlingen hävdar att namnet aldrig använts för att beskriva pastorn. 

År 2006 hävdade Fossmo i en intervju med att det var Waldau som "styrde församlingen med hjärnhand", skriver UNT. Det har både hon och församlingen förnekat. Men nu tas begreppet åter upp i SVT:s "Uppdrag granskning":

Pastorn Peter Gembäck hävdar att Waldau var Kristi brud och att hon skulle gifta sig med Jesus. 

– Kristi brud-läran har varit levande i Knutby. Inte i hela församlingen, det har inte varit en församlingsfråga. Men den har funnits hela tiden i en grupp i församlingen, säger Peter Gembäck. 

Pastorn Gembäck. Bild: TT

Enligt Gembäck fick också Waldau gåvor till ett värde av flera miljoner kronor.

Hennes exmake uppger i programmet att hon misshandlat medlemmar i församlingen och medlemmar menar att hon försökte att använda "sex för att påskynda Jesus återkomst".

Varför blev det en så stor grej?

Jo, den slutsatsen kan ni nästan dra redan efter att ha läst så här mycket. Det är ett extremt ovanligt fall som dokumenterats i minst åtta böcker, en teateruppsättning och flera dokumentärer. Intriger, otrohet, drama, mord, hjärntvätt och sektliknande beteende är ingredienser polisen inte ofta får i en brottsutredning.

Vapnet som användes. Bild: TT

Uppdrag Granskning "Knutby – från paradis till helvete" sänds på onsdag klockan 20.00 i SVT1.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du mordet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.