Torsdag 2 Dec
Stockholm

Rakhmat Akilovs första ord i rätten om terrordådet i Stockholm

Stockholms tingsrätt håller förhör med Akilov
Rakhmat Akilov befinner sig i rättssalen för att med egna ord prata om terrorattentatet i Stockholm i april förra året. Foto: TT (Montage)

Rakhmat Akilov befinner sig i rättssalen och får för första gången berätta offentligt om vad som hände på Drottninggatan i april förra året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På tisdagen fick Rakhmat Akilov för första gången själv prata under den pågående rättegången efter terrorattentatet som skakade Sverige och Stockholm den 7 april förra året. Han står åtalad för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Rakhmat Akilov befinner sig i rättssalen. Bild: TT

Här kan du läsa om hur rättegången kommer gå till.

I rättegångssalen fick han med egna ord förklara varför han utförde den misstänkta terrorhandlingen. Han har en tolk med sig på plats som översätter Akilovs ord på ryska. På frågan om vad han ville uppnå genom att köra en lastbil på Drottninggatan svarar han:

– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet och att man skulle sluta skicka gigantiska summor pengar för att bekämpa kalifatet.

Akilov. Bild: Polisen/TT

Han fortsätter med att berätta att det kom en order att utföra terrorbrott i Europa genom att bland annat spränga broar, byggnader och "allt som tillhör fienden".

Akilov skulle tillfoga Sverige skada.

– Att kapa en bil och köra den på en gata i Sverige och på så sätt tillfoga Sverige skada, säger Akilov i rättssalen.

Sedan återgår han till att prata om att Sverige måste "ta sina händer från kampen mot kalifatet". Det genom att "mörda svenska medborgare som befann sig på gatan".

Se Akilovs egna bilder från terrorattentatet här.

Det fanns enligt Akilov själv inga planer på exakt hur många han skulle mörda. Om målet med ett terrordåd säger han:

– Man skulle bekämpa fienden som skulle strida mot oss och sedan bygga upp ett kalifat.

Åklagaren Hans Ihrman visar senare en chattkonversation som Akilov haft med en person i januari 2017. Då skrev den misstänkte terroristen att han ville utföra en martyroperation.

– I explosionen skulle jag dö som ett martyr, svarar Akilov på frågan om vad han menade med en "martyroperation".

Här kan du läsa vad som hittades i lastbilen efter terrorattentatet.

Lastbilen som användes vid terrorattentatet på Drottninggatan. Bild: TT

Fortsättningsvis får den misstänkte terroristen svara på vad han menade när han i en chattkonversation skrivit: "Min mästare, jag är i Sverige, bögparaden kommer äga rum 1 maj".

Han svarar att det står i bibeln att de kommer från Sodom och Gomorra och att alla som strider mot kalifatet är fiender. Akilov verkar förvirrad efter åklagarens fråga om vilka som är fiender.

– Hur menar du att de inte striden när svenska bögar åker med sina flaggor och stridsvagnar i Irak? 

Den konversationen stannar där och fortsätter handla om Akilov frågade om att få tillstånd att utföra terrordåd av personen han chattat med. Han svarar att det inte handlar om tillstånd utan att han bara förklarade sina tankar och intentioner i chatten. 

Hans Ihrman frågade senare om ett annat chattinlägg där Akilov pratat om att förbereda ett bälte.

– Martyrbälte. Det är ett slags bälte man skapar med sprängmedel, muttrar med mera.

Akilov nämner också den ökände terroristen Usama bin Ladin vid namn och säger att han "lärde oss hur man skrämmer fiender" innan förhören tog en paus strax innan 11 på tisdagen.

När rätten åter började ställa frågor till Akilov handlade det om platsen för attentatet – Drottninggatan. Han valde det för att "det är en av de centrala gator i Sverige".

Innan dåded fotograferade Akilov flera platser i Stockholm – och han erkänner att det var för att förbereda ett attentat. Bilderna skickades sedan till "vänner inom IS". En av bilderna föreställer Hötorget som enligt den misstänkte terroristen var ett av målen för en attack.

Akilov erkänner också att anledningen till att han googlade "gayklubb" var för att det var ett påtänkt mål "där otukt begås". Däremot var den kända googlingen på Waxholmsbolaget inte ett tänkt mål för attacken.

– I början ville jag åka till Jordanien. Sedan insåg jag att det var bara små motorbåtar som trafikerade i Sverige, säger han i rättssalen.

Här kan du läsa mer om vad Akilov googlade innan attentatet.

Att attentatet skedde på en fredag berodde inte på någonting särskilt alls. Det "bara blev så". Däremot var planen att det skulle ske på en helg "eftersom det är många turister ute då". Han bestämde sig för att utföra attacken i mars förra året.

I tre dagar ska Akilov förhöras. Först ska åklagaren ställa frågor till honom, sedan målsägarbiträden och slutligen hans försvarare. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela