Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegången börjar mot Rakhmat Akilov – så kommer det gå till

- 13/02/2018, 08:07 -

Rättegången börjar nu mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Den beskrivs som den mest omfattande i svensk historia och håller på tills i början av maj. Här är allt du behöver veta.

I slutet av januari släpptes förundersökningen rörande åtalet mot Rakhmat Akilov. Han är den 39-årige uzbekiske medborgare som har erkänt att han utförde det fruktansvärda terrorattentatet som skakade Stockholm och Sverige den 7 april 2016.

Rakhmat Akilov har erkänt terrorattentatet i Stockholm
Akilov står åtalad på flera punkter och nu börjar rättegången. Bild: TT/Facebook (Montage Nyheter24)

Han står åtalad för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Här kan du läsa mer om vad som kom fram i åtalet.

Idag, den 13 februari, drar den långa rättegången igång och den beskrivs som den mest omfattande i svensk historia, skriver TT via Omni.

Rättegången kommer att börja med att åklagaren Hans Ihrman gör en sakframställan där han sammanfattar de misstankar som riktas mot 39-åringen. Han sammanfattar även en del av bevismaterialet. 

Under rättegångens gång ska åklagaren försöka bevisa att lastbilsattacken riktades som ett hot mot hela Sverige. Det är helt enkelt det som krävs för att någon ska bli dömd för terrorism.

Den enorma förundersökningen avslöjade flera detaljer om Akilovs planer – bland annat att det var en slump att det blev just den valda lastbilen (läs mer här), hur han flydde från platsen (läs mer här) samt flera detaljer om Akilovs privatliv.

Säkerheten kommer vara att vara rigorös under rättegången, och Akilov kommer bland annat att sitta bakom förstärkt glas i säkerhetssalen – som är under jord. Det är möjligt för de som drabbats av attacken att följa rättegången från en rättssal bredvid den så kallade säkerhetssalen.

Akilov har själv, via sin försvarsadvokat Johan Eriksson, sagt att han vill att straffet ska bli tidsbestämt. Läs mer om det här.

Johan Eriksson är Rakhmat Akilovs försvarsadvokat.
Johan Eriksson försvarar Akilov i rättssalen. Bild: TT/Facebook

Rättegången kommer att hålla på i flera månader och slutanföranden kommer inte att presenteras förrän i början av maj. 

Så här ser schemat ut:

13-15 februari: Åklagarens sakframställan, senare försvarets och målsägarbiträdenas sakframställan
20-22 februari: Förhör med Rakhmat Akilov
6 mars-26 april: Förhör med målsägare och vittnen till händelserna på Drottninggatan
2-3 april: Förhör med anhöriga till avlidna
7 maj: Åklagarens slutanförande
8 maj: Slutanföranden från företrädare för målsägare
9 maj: Försvarets slutanförande

Här kan du se Rakhmat Akilovs egna bilder från terrorattacken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer du följa rättegången?