Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är frågorna flest svarar fel på när de skriver teoriprovet

Då finns det faktiskt två områden du bör plugga lite extra på
Här är frågorna flest svarar fel på när de skriver teoriprovet. Foto: Pixabay/TT (Montage)

Ska du skriva ditt teoriprov snart? Då finns det faktiskt två områden du bör plugga lite extra på, eftersom det är inom dessa där de största kunskapsbristerna finns.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inom vilka områden har flest personer fel på teoriprovet? Det finns faktiskt två områden som du bör plugga lite extra på om det är så att du ska ta körkort

Vi pratade med Ylva Lundin som är kommunikationschef på Trafikverket Förarprov för att ta reda på hur det ligger till. 

Och det området som det råder de största kunskapsbristerna är inom trafikregler, alltså frågor om till exempel vägmärken, regler i trafiken och placering. 

Det området där det är näst största bristen är inom trafiksäkerhet, alltså hastighet och avstånd. 

– Vi ser att elever ofta är otillräckligt förberedda när de kommer till prov. Den låga kunskapen kan bero på att deras mål ofta är att klara provet med minsta möjliga marginal, berättar Lundin för Nyheter24 och fortsätter: 

– Att de har flest fel inom dessa områden beror på att det finns flest frågor här och en generellt låg kunskapsnivå ger störst utfall inom dessa områden.

Dessa frågor har flest fel på
Dessa frågor har flest fel på. Bildkälla: TT

Det var inte länge sedan som Nyheter24 rapporterade om att ett förslag lades fram i Storbritannien om att förbjuda unga förare att köra på kvällarna. Man ville inför ett "graduated driving licence", alltså ett graderat körkort för att begränsa personer i åldrarna 17-24 efter att de fått körkort. 

En provperiod för de som nyligen tagit körkort skulle kunna minska antalet unga personer som dör i bilolyckor, menade premiärminister Theresa May.

Det finns faktiskt liknande system i Australien, Nya Zeeland och USA. Där är det så att personer som nyss har tagit körkort inte får köra om kvällarna när det är mörkt eller ha med sig passagerare som är under 25 år om de inte övervakas. Här kan du läsa mer om det.

Det är faktiskt också så att färre lyckas med uppkörningen – här kan du läsa vilken stad i Sverige som är sämst

Vissa sjukdomar kan medföra att det inte är möjligt ta körkort. Om du vill läsa om vad som gälla kan du göra det härHade du klarat teoriprovet idag då? Här kan du ta reda på det! Eller undrar du om du har vad som krävs för att ta lastbilskörkort? Gör det här quizet och se efter!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela