Lördag 28 Maj
Stockholm

Vill du ta körkort? De här sjukdomarna kan innebära problem

Vissa diagnoser och sjukdomar gör det svårt eller omöjligt att ta körkort.
1 av 3
Vissa diagnoser och sjukdomar gör det svårt eller omöjligt att ta körkort. Foto: TT (montage)
Det regleras i körkortslagen.
2 av 3
Det regleras i körkortslagen. Foto: TT
Många diagnoser kräver att du kontinuerligt skickar in nya läkarintyg.
3 av 3
Många diagnoser kräver att du kontinuerligt skickar in nya läkarintyg. Foto: TT

Vissa sjukdomar kan medföra att det inte är möjligt ta körkort. Här är vad som gäller.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att ta körkort känns för många som ett av de viktigare sakerna i livet. Men för alla är det inte ens möjligt att få tillstånd att ta sig till uppkörningen. 

Enligt det tredje kapitlet, paragraf två, i körkortslagen så har man bara rätt till körkortstillstånd om ens personliga och medicinska förhållanden anses lämpliga som förare av ett fordon. 

TT

Med andra ord kan en sjukdom eller liknande leda till att man aldrig får köra en bil. I vissa fall kan man ändå ta körkort, men det kan krävas extra läkarbesök och dokument för att få behålla det. 

Här är några exempel på sjukdomar och tillstånd som regleras i körkortslagen med fokus på B-körkort, mopedkort och traktorkort:

Synfel

TT

För att få körkort krävs att du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen med eller utan glasögon och linser. Dubbelseende accepteras om det bara märks att du tittar långt åt sidorna, långt uppåt eller långt nedåt. 

Du får däremot inte vara helt nattblind. För att veta exakt vad som gäller måste du kontakta en optiker vilket också krävs av alla innan du kan få körkortstillstånd. Vissa ögonsjukdomar kan även kräva intyg av specialistläkare.

Rörelseförmåga

Även om det gäller att du från födseln eller genom olycka har någon form av nedsatt rörelseförmåga kan det krävas en del av fordonet du kör. I vissa fall behöver fordonet utrustas med tekniska anordningar och i andra fall krävs läkarintyg som förnyas varje eller vartannat år.

Diabetes

TT

Som diabetiker krävs att du visar kunskap om varningstecken på lågt blodsocker för att få ett körkortstillstånd. För att behålla ditt körkort krävs att du med jämna mellanrum skickar in läkarintyg och synintyg. 

Har du diabetes typ 1 kan du inte skaffa buss-, lastbil- eller taxikörkort.

Epilepsi

Har du epilepsi och har varit fri från ett anfall under ett år kan du få körkort. Om du däremot ska skaffa buss- eller lastbilskort krävs att du har varit fri i tio års tid.

Om en EEG-undersökning eller andra medicinska förhållanden visar att det finns en påtaglig risk för anfall får du inte ta körkort.

Hörsel och balanssinne

Om du har en öronsjukdom som medför balansrubbning så måste du ha ett intyg från en läkare. Att vara döv eller ha hörselproblem medför inget hinder för B-körkort.

Sömnstörningar

Tillstånd som sömnapné, snarksjukdom eller narkolepsi kan innebära att du inte får ta körkort. Det gäller särskilt om du "någon gång somnat i trafiken på grund av sådana tillstånd".

Alkohol- eller drogmissbruk

TT

Om du haft problem med alkohol, droger eller läkemedel kan det innebära att du inte får ta körkort för personbil eller för traktor. Ett läkarintyg måste då styrka att du har normala blodprover. 

Det kan krävas att du testas för alkohol, opiater, amfetamin, cannabis, GHB eller anabola steroider. Särskilt om du åkt fast för rattonyketerhet någon gång.

Psykiska sjukdomar

Vid diagnoser som schizofreni, bipolär sjukdom eller allvarliga personlighetsstörningar kan det bli svårt att få tillstånd för körkort. Ofta krävs ett intyg från läkare med specialistkompetens i psykiatri.

ADHD eller ADD

Om du har en ADHD- eller ADD-diagnos är det oftast inget problem att få ett körkortstillstånd. Men även här krävs att du lämnar ett läkarintyg som visar hur allvarligt tillståndet har.

Vid extrema fall kan det leda till att du inte kan få ta körkort.

Vill du läsa mer om vilka regler som gäller kan du besöka Transportstyrelsens hemsida eller fråga din läkare.

Läs också om varför det snart blir lättare att ta körkort även om du är pank. Eller varför inte läsa om varför personer som inte klarar uppkörningen på första försöker är smartare.

TV: Nu kan det snart bli höjd hastighet på A-traktor och epa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft problem att ta körkort?
Tack för din röst!
Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela