Söndag 18 Apr
Stockholm

Sverige är mest korrupt i Skandinavien – enligt ny statistik

Sverige är mest korrupt i Skandinavien enligt nya siffror.
Sverige är det mest korrupta landet i Skandinavien. Foto: TT/Pixabay

Sverige kommer på plats sex på listan över minst korrupta länder. Det låter bra men är sämre än tidigare år och vi är nu sämst i hela Skandinavien. Se vilka som är värst och bäst.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Organisationen Transparency International släpper varje år en lista över vilka länder som är mest korrupta och vilka som är minst korrupta för föregående år, 2017. Sverige gjorde dåligt ifrån sig.

Sverige har alltid legat högt på listan där första platsen går till minst korrupta land. För år 2015 låg vi på tredje plats, 2016 på plats fyra men nu har vi fallit till plats sex av 180 länder, skriver SVT.

Det gör att vi nu är det mest korrupta landet i Skandinavien. En av anledningarna kan vara IT-skandalen. En skandal där det kom fram att väldigt känsliga uppgifter läckt till fel personer. 

Här kan du läsa mer om vad IT-skandalen är

Länderna bedöms på en skala från 0 till 100 där 0 är väldigt korrupt och 100 är ett land med näst intill ingen korruption. Sverige fick 84 vilket innebär att vi fallit fyra placeringar sedan förra årets bedömning. Något som är relativt ovanligt.

Korruption
Sverige kom på plats sex av 180 på listan över korrupta länder. Bildkälla: TT

Till SVT säger Ulla Andrén, Transparency Internationals, att vi i Sverige har varit naiva när det kommer till korruption. Att vi svenskar inte tror att det kan ske här.

– Vi har ju föreslagit att regeringen ska initiera ett arbete med en nationell handlingsplan mot korruption. Vi har också anslutit oss till Agenda 2030 som säger att man ska göra allt man kan för att minska mutor och korruption. Vi ser inte riktigt att vi är på väg dithän just nu, säger Ulla Andrén.

Så vilka länder var bäst och vilka sämst? 

Minst korruption har Nya Zeeland på 89e plats. Därefter kommer Danmark, Finland och Norge med 85 poäng. 

De länder som har mest problem med korruption är Syrien med 14 poäng, Sydsudan med 12 och Somalia på sista platsen med 9 poäng.

Rapporten kunde också se att länder med mindre skydd till organisationer som inte är förknippade med staten, som exempelvis media, hade högre risk för korruption. 

Och att det varje vecka dör en journalist i länder med mycket korruption. 

Här kan du se hela listan

TV: Därför förbjöds folk förut att äta semlor i Sverige

Läs också om vilka kommuner som är störst i Sverige

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela