Vanliga misstag folk gör på uppkörningen
Här är de vanligaste misstagen folk gör på uppkörningen - Foto: TT/Pixabay

Här är de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen

När det är dags att göra sin uppkörning är det viktigt att allt sitter och man är säker och har koll. Men finns det några vanliga misstag som många gör när det är dags att köra upp?


Att ta körkort är något många drömmer om. 

Men när det väl är dags för uppkörning så är det viktigt att man har koll och allt sitter. Det finns två områden där det är vanligt att många gör misstag. 

Det första är när det kommer till manövreringen av bilen. 

– Att man inte är tillräckligt duktig på att manövrera bilen, som till exempel att växla, styra och bromsa. Det är saker som ska sitta i ryggmärgen. För annars tar det mycket uppmärksamhet från att se vad som händer utanför bilen och saker kan hända som gör att kanske förarprövaren måste ingripa, men det händer ju inte i alla prov, säger Christer Ardenstedt som är verksamhetsutvecklare på Trafikverket Förarprov till Nyheter24.

Om man har kommit så långt att man har koll på manövreringen så är att man kanske inte har varit ute tillräckligt mycket i trafiken ett annat vanligt problem.

– Man har inte lärt sig läsa av trafikmiljön och trafiksituationer och förstå vad man ser tillräckligt tidigt för att kunna planera sin körning och på så sätt få mer tid att fundera på hur man ska göra.

Inför uppkörningen så finns det saker man kan göra för att förbereda sig. Att man faktiskt kommer förberedd och att man tar reda på saker inför körprovet.

– Det finns mycket information på Trafikverket.se. Men jag höjer varningens finger för olika körkortssajter som finns, forum, där personer skaver och drar bort och berättar skräckhistorier. Det skapar mer nervositet, så ta reda på rätt information. Och om du känner dig osäker ta hjälp av en trafikskola.

Här är Ardenstedts tips till dig som ska köra upp:

1.Ta reda på informationen du behöver. På Trafikverkets hemsida finns text, filmer och mycket annat. 

2. Räkna med att det tar tid, ha inte för bråttom. 

3. Att låta ens privata handledare vara med och åka på trafikskolan är ett tips, på så sätt kan det bli lättare att övningsköra privat. 

4. Åk inte bara omkring utan planera när du övningskör privat. Vad vill du ha ut av den timmen du kör?

5. Något som är viktigt när man är ute och övningskör privat är att bilen är väl utrustad. Att man har extra backspeglar, det finns att köpa på bensinmackar. En som är riktad bakåt och en som är riktad mot personen som kör för att se ögonrörelserna. 

6. Var sparsam med proven och chansa inte i onödan. Det finns två olika kösystem. Om du ska göra kunskapsprov och körprov första gången har du företräde till de första lediga provtiderna. 

Du har därefter företräde till ytterligare två prov om något eller båda proven inte blir godkänt (totalt fyra prov), därefter har man inte längre företräde till de första lediga tiderna och kan därför få vänta länge på att göra ett nytt prov

– Öva tillräckligt mycket så att du känner dig säker innan provet vilket också ger ett större lugn inför provsituationen och avvakta med körprovet om du känner dig osäker, säger Ardenstedt till Nyheter24. 

Vissa sjukdomar kan medföra att det inte är möjligt ta körkort. Om du vill läsa om vad som gälla kan du göra det här

Hade du klarat teoriprovet idag då? Här kan du ta reda på det! Eller undrar du om du har vad som krävs för att ta lastbilskörkort? Gör det här quizet och se efter!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.