Tisdag 30 Nov
Stockholm

Nu börjar polisen med kroppskameror – så kommer det funka

En liten kamera fäst på en bröstficka.
1 av 2
Nu kommer polisen inleda försök med kroppskameror. Foto: Polisen/TT
En svart kamera som sitter på en polis bröstficka
2 av 2
En av polisens nya kroppskameror. Foto: Polisen

Under våren kommer polisen testa kroppskameror på poliser i yttre tjänst. Tanken är att kamerorna ska öka tryggheten för poliser men också hjälpa till i utredningsarbetet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Diskussionerna har varit många, men nu har polisen i Sverige börjat bära kroppskameror.

Under våren kommer ett försök inledas där vissa poliser i yttre tjänst kommer bära kameror. Polisen hoppas att fler brott kommer kunna lösas genom att både ljud och bild tas upp. 

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande. 

  • Hur funkar kameran då?

Kameran sätter polisen fast på uniformen, till exempel på bröstfickan. Polisen kan sen sätta på eller stänga av kameran. Kamerorna har förinspelningsläge, vilket innebär att det redan finns 30 sekunder bildmaterial lagrat när polisen trycker på inspelningsknappen. 

En av polisens kroppskameror

Bild- och ljudmaterialet kommer sedan bara kunna ses av den polis som filmat det, men materialet kan senare komma att ingå i förundersökningar och i bevisning, skriver Polisen själva på sin hemsida. 

MORDET PÅ TOVA MOBERG: Här är morddömde Billy Fagerströms klagobrev från fängelset

Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela