Cellprovtagning med hemtest.
Region Halland kan bli först ut med att låta kvinnor ta sina egna cellprovtagningar hemma. - Foto: TT

Cellprovtagning hemma kan nu bli verklighet

Varje kvinna mellan 23-50 kallas vart tredje år till cellprovtagning för att förebygga livmoderhalscancer men cirka 15 procent av de som kallas kan inte närvara. Nu har region Halland kommit på ett sätt för att lösa den problematiken.


I veckan visade en rapport från Cancerfonden att antalet fall av livmoderhalscancer har ökat i Sverige. Ökningen sägs var speciellt stor i sju landsting runt om i landet och ett av de landstingen är Halland, rapporterar SVT.

– Det här är en ovanlig form av cancer med ganska få fall per år. Och det betyder att det är naturligt att det kan skifta från år till år, säger Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken på Hallands sjukhus.

16 000 kvinnor kallas per år i Halland

Alla kvinnor mellan 23 och 50 år kallas vart tredje år till en så kallats cellprovskontroll för att förebygga livmodershalscancer. 

I Halland innerbär det att cirka 16 000 kvinnor kallas till cellprovskontroll per år och av dessa går ungefär 85 procent av kvinnorna på provtagningen.

De resterande 15 procenten avstår av olika anledningar från att gå på provtagningen. Något som region Halland har tänkt lösa med ett nytt tillvägagångssätt.

Får möjlighet att ta sina egna prover

– De kvinnorna kommer att få en förpackning hem i brevlådan, som innehåller en provtagningspinne och ett rör så att man kan ta ett enkelt prov på sig själv, säger Maud Ankardahl.

Det är inte fastställt när hemtesterna kommer att skickas ut, men regionen hoppas att det sker någon gång under hösten 2018.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tagit cellprov?
Tack för din röst!