Privatdetektiven Jane: 5 tecken på att din partner är otrogen

- 25/03/2018, 18:19

En dröm som alla säkert har haft som liten var ganska att man en dag skulle bli privatdetektiv. Någon som gör det är Jane Andersson. För fem år sedan startade hon "Den kvinnliga detektivbyrån".

Att jobba som privatdetektiv var nog en dröm som många hade som små – att få spana, ta reda på sanningen och hjälpa andra. 

En som haft den drömmen sedan barnsben är 32-åriga Jane Andersson, som för fem år sedan startade en detektivbyrå. Innan det jobbade hon på Clas Ohlson.

Allt började när hon såg att privatdetektiven Rebecca Jane, som har byrån "The Lady detective Agency", gästade Skavlan. 

– Jag kontaktade henne och flög till Manchester där hon har sitt huvudkontor. Där fick jag utbildning genom att jobba med faktiska fall och sen startade jag "Den kvinnliga detektivbyrån" här i Sverige. Alla gillar mysterium och jag är nyfiken och gillar att hitta lösningar på problem, berättar Jane för Nyheter24

Många fall som Jane har handlar om otrohet, något som är fruktansvärt jobbigt. En del berättar inte ens om det för sina vänner, och då kan det vara skönt att prata med någon som lyssnar, inte dömer och är opartisk. 

– Vi får inte betalt för att vinkla det åt något håll, vi hittar en lösning på deras problem så de kan gå vidare.

Jane Andersson jobbar som privatdetektiv. Bildkälla: Privat

Priset för en spaning är 1000 kronor i timmen inklusive moms för privatpersoner, och det är även ett minimum på fyra timmar. Research kostar 450 kronor i timmen inklusive moms. För företag är priserna lite högre. 

Hur går det till?

Någon hör av sig och beskriver problemet kortfattat och berättar vad de misstänker. Sen hörs de över telefonsamtal, där man berättar varför man misstänker det och hur länge man gjort det.

– Ofta är det den klassiska magkänslan som infinner sig, och det brukar ha pågått ett tag. Det första man gör är inte att gå till en privatdetektiv. De kommer till oss för att få det svart på vitt, säger Jane.

Klienten får sedan fylla i ett formulär och med hjälp av den lägger Jane upp en handlingsplan. Som brukar involvera spaning tre dagar i rad. Allt de ser och får reda på dokumenteras. 

– Vi jobbar alltid i team om två. Det behövs exemplevis om någon skulle behöva följa efter till fots eller i kollektivtrafiken. Vi skriver ner allt i en rapport med tillhörande film och foto bevis som lämnas över när spaningen är över. 

Jane berättar att misstankarna om otrohet ofta stämmer, ungefär 80 procent av gångerna får de fram bevis på att otroheten äger rum.

– Det är otroligt jobbiga nyheter man ger, oftast handlar det om långa relationer eller äktenskap där det även finns barn inblandade. Men ofta upplever vi att klienten blir lättad, fastän det är tråkiga nyheter, säger Jane som trodde att just denna biten skulle vara jobbigare när hon började jobba som privatdetektiv. 

Jane berättar att misstankarna om otrohet ofta stämme
Misstankarna om otrohet ofta stämmer. Bildkälla: Shutterstock

Efter några månader brukar Jane höra av sig till klienten igen för att återkoppla. Jane berättar att folk ibland väljer att inte konfrontera sin partner och många väljer att stannar kvar och kämpa och försöka ta sig igenom det. 

Vilka egenskaper krävs?

Har man varit otrogen eller blivit bedragen kan det faktiskt vara en fördel i jobbet eftersom man får en helt annan förståelse för båda parterna i förhållandet. 

– Man kanske vet hur någon tänker, går till väga och man får en stor förståelse för hur jobbigt det kan vara att prata om. Otrohet är något som är tufft och skamfullt att prata om.

Egenskaper du bör ha om du vill bli privatdetektiv är att du är envis, har tålamod, är uppfinningsrik och social.  

– Klart kan alla som har passionen och vill hjälpa människor bli det. Men man behöver ha skinn på näsan och kunna vara opartisk och inte ryckas med. Sen är det inte bara att börja, utan man måste såklart bli upplärd. 

Det bästa med jobbet

Jane berättar att det bästa med hennes jobb är att ingen dag är den andra lik. 

Det är alltid nya fall, nya situationer och nya problem. Ett jobb där man hela tiden lär sig nya saker och inte blir uttråkad (om det inte är så man sitter utanför en port och spanar i åtta timmar). 

– Det jobbigaste är att man bär med sig vissa fall eller personer. Det är inte lika lätt att släppa jobbet när man går hem. Men jag har fått mer tålamod sedan jag började, många tror att man blir synsik men de positiva fallen väger upp det. 

Jane Andersson berättar om fem tecken på otrohet
Jane Andersson berättar om fem tecken på att någon är otrogen. Bildkälla: Privat

Jane berättar att hennes favoritfall nog när gamla kärlekar hittar tillbaka till varandra och de får hjälpa till att para ihop dem efter flera år isär. 

– De kan ha gått runt och tänkt på varandra men inte släpp varandra. Men vi arbetar också med adoptionsfall, företag som vill kolla upp personer innan anställning så det är inte bara otrohet. 

Här är 5 tecken som tyder på att din partner är otrogen:

  • Ett förändrat beteende – om hens beteende ändras utan en uppenbar anledning så finns anledning till att misstänka något. 
  • Ljuger om små saker – om hen ljuger om små saker utan att någon anledning kan man undra vad de stora lögnerna är.
  • Ökad eller minskad sexlust – hen kanske blir tillfredsställd på annat håll eller så kan hen ha en affär som gör att hen känns sig mer attraktiv.
  • Mer mån om sitt utseende – i en ny relation är det vanligt att man vill göra sig mer åtråvärd. 
  • Hens rutiner ändras – hen kanske jobbar över eller har affärsresor som hen inte haft tidigare. Eller så har en helt plötsligt en ny hobby som inträffar speciella dagar. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du vilja jobba som privatdetektiv?