Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så lockade polisen missbrukare att sätta dit Christer Pettersson

- 27/02/2018, 13:04 -

I Uppdrag granskning har polisen Thure Nässén kritiserats. Nu anklagas han för tveksamma förhörstekniker och för att ha manipulerat de som vittnade mot Pettersson. Här är filmen som bevisar manipulationen där en missbrukare lockas med 50 miljoner.

Förra veckan presenterade Uppdrag granskning ny information om den berömda och kritiserade Palme-utredningen. Efter att 35 sopsäckar med tillhörigheter som en gång varit Christer Petterssons hittats kom ett mystiskt brev som ledde till misstankar mot en polis med en central roll i utredningen. Det kan du läsa mer om här.

I veckans avsnitt kommer fler anklagelser mot polisen vid namn Thure Nässén. Dels så vittnar missbrukare som han haft mycket kontakt med om hur han stal från dem. Han ska både ha stulit pengar och knark från missbrukarna. Men väldigt få har anmält Nässén. 

– Ska du anmäla att du blivit av med ett hekto tjack? Det gör man ju inte, säger en av de intervjuade missbrukarna i programmet.

Polisen Thure Nässén.
Polisen Thure Nässén. Bildkälla: SVT

Men vissa anmälde faktiskt. De flesta anmälningarna lades dock ner, utom en. I det fallet dömdes Thure Nässén för att ha stulit en guldring när han var i tjänst. Men trots att domen kom under den tiden han utredde Palmemordet så plockades han inte bort från utredningen. 

Men andra anklagelser mot Thure Nässén berör just Christer Petterssons roll i Palmeutredningen ännu mer. Flera kollegor vittnade om att hans förhörstekniker var tveksamma, att han har uppmuntrat vittnen att ändra sina historier. 2014 startades till och med en utredning mot Thure Nässén, men den lades ner då de flesta av de personer man skulle förhöra redan hade hunnit avlida. 

Personer som vittnade mot Christer Pettersson har flera gånger sagt att de blivit lockade med en stor belöning. Belöningen ska ha gällt hela 50 miljoner kronor. Både polis och åklagare har påstått att dessa anklagelser varit helt felaktiga. 

Chefsåklagare Anders Helin var åklagare under rättegången mot Christer Pettersson. Ett vittne vid namn Ulf sa under rättegången att han hade lämnat felaktiga uppgifter om Christer Petterssons alibi eftersom han hade blivit lockad med en belöning. När Ulf, som var missbrukare, påstod att han har blivit lockad med 50 miljoner plockade Helin fram ett band. Helin sa att bandet bevisade att vittnet ljög. Bandet spelades dock aldrig upp. 

Anders Helin
Anders Helin. Bildkälla: SVT

Uppdrag granskning har nu tagit del av bandet som skulle ha bevisat att vittnet ljuger. Men istället visar det något helt annat. På bandet säger en polis vad Ulf skulle kunna köpa för belöningen. 

Konversationen på bandet fortsätter så här:

– Du vet väl vad som ligger i potten? säger polisen. 

– Vadå skulle jag få pengar? säger Ulf.

– 50 miljoner, säger polisen på bandet. 

I klippet ovan kan du höra exakt vad som sägs på bandet. 

Uppdrag granskning sänds på SVT Play från och med tisdag 27 februari och på SVT1 den 28 februari klockan 20:00.