Christer Pettersson. Lillemor Östlin
Uppdrag granskning om Christer Pettersson - Foto: SVT/Collage

Känd polis pekas ut i ny teori om Palmemordet – efter anonymt brev

När ett stort arkiv hittats i Christer Petterssons källarförråd kom det in ett mystiskt brev med ett tips om Palmeutredningen. I Uppdrag granskning undersöks varför den kända polisen Thure Nässén bestämde sig för att titta närmare på just Pettersson.


Det var under sommaren 2016 som Emilio Di Stefano och resten av kollegorna i filmkollektivet Luftslottet fick ett tips om Christer Petterssons källarförråd. Där skulle det finnas hela 35 sopsäckar med bortglömda tillhörigheter till mannen som en gång dömdes och friades för mordet på Olof Palme

Trots att media då skrev om nyheten om sopsäckarna så har polisen fortfarande inte undersökt dem. Där fanns dagböcker, kassettband med inspelningar av Petterssons tankar och andra personliga saker som visade vem han egentligen var.

Efter att nyheten om förrådet kom ut som ett hett tips kom in till filmkollektivet. Någon hade skrivit ett anonymt brev med en uppmaning om att titta närmare på bilden som togs när Christer Pettersson först greps. 

Christer Pettersson grips. Bildkälla: SVT

Det var polisen Thure Nässén som den anonyme tipsaren ville att man skulle titta närmare på. Han var en mytomspunnen polis i Sverige under 70- och 80-talet. Efter mordet på Olof Palme blev han en hjälte, det finns många berättelser om hur det var han som ringade in Christer Pettersson som mördaren och grep honom. 

"Kontakta Lillemor, om hon orkar. Lycka till" stod det i det anonyma tipsbrevet. Lillemor Östlin är mer känd som Hinsehäxan, den kvinna som suttit inspärrad längst tid sammanlagt i Sverige, bland annat på anstalten Hinseberg. 

Uppdrag granskning besökte Lillemor, som fick läsa brevet. 

Lillemor Östlin får läsa det anonyma brevet. Bildkälla: SVT

– Jag har ju velat prata med polisen jättelänge, säger hon i programmet. 

Hon kände mycket väl igen bilden som visar när Pettersson grips av Nässén, och sa att den fortfarande gör henne upprörd. 

– Vi visste i ungefär två månader innan han greps, att han skulle gripas och anklagas för mordet på Palme, säger hon i programmet. 

Hon påstår att Nässén skulle ha försökt manipulera utredningen och locka missbrukare med belöningar för att vittna mot Pettersson. 

Efter Lillemors påstående försökte Uppdrag granskning att ta reda på vem som först introducerade Christer Pettersson i utredningen, något som visade sig vara svårare än väntat. 

Men allt tydde på att det var just Thure Nässén som kom med spåret, efter att han spanat på en knarkhandlare som Christer Pettersson besökte ofta. 

Knarkhandlaren ska ha börjat komma med besvärande information om Petterssons motiv och var han befann sig under mordkvällen. Efter det blev Pettersson ett huvudspår i utredningen. 

Se mer från Uppdrag granskning i spelaren ovan. 

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 21 februari klockan 20.00.

Här är allt du behöver veta om Palme-mordet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.