Fått din deklaration? Här är 6 enkla avdrag du inte får missa

- 09/03/2018, 10:57 -

Mellan den åttonde till den tionde mars skickas deklarationen ut till alla de 2,2 miljoner svenskar som anslutit sig till en digital brevlåda. Här är sex avdrag som kan vara bra att känna till när du ska deklarera.

Fick du deklarationen i din digitala brevlåda idag? Har du tänkt godkänna den utan att göra ändringar? Gör då inte det! 

I alla fall inte innan du läst om de här sex avdragen som gör att du får tillbaka ännu mer pengar på din inkomstdeklaration.

1. Arbetsredskap – dator och surfplatta

Behövde du köpa en egen dator eller surfplatta för att använda på jobbet? I så fall kan du dra av den kostnaden på din deklaration. Här är det dock viktigt att du kan styrka inköpet med exempelvis kvitto. Tänk även på att din arbetsgivare inte får ha erbjudit dig en dator eller surfplatta eftersom att avdrag då inte är tillåtet. 

2. Arbetskläder 

Behöver du själv stå för inköpen av exempelvis skyddskläder eller annan skyddsutrustning som du sedan använder i ditt arbete? Då har du rätt att dra av den kostnaden från skatten.

3. Bil i tjänst

Använder du din egen bil i arbetet? Då får du dra av hela 18,50 kronor per mil så länge det är din egen bil du kör med. Kör du däremot en tjänstebil så får du dra av 6,50 kronor per mil om fordonet drivs på diesel och 9,5 kronor om det är bensin eller annat drivmedel. Självklart så måste du även här kunna bevisa att du faktiskt kört med bilen på arbetstid. 

4. Facklitteratur och tidskrifter

Behöver du någon speciell litteratur i arbetet? Då har du faktiskt rätt att göra avdrag för dessa. Det du behöver göra för att få dra av för kostnaden är att visa upp kvitto på inköpen samt motivera varför boken/tidskriften behövs och hur du har använt den i ditt arbete. 

5. Hund i tjänst

Har du en hund som du använder i ditt arbete? Bor den även hemma hos dig? Då har du faktiskt rätt att göra avdrag för det som du lägger ut på hunden. Med hund i tjänst innefattas exempelvis hundar som används av jägare för att hjälpa polisen vid trafikolycka. 

6. Resor till och från arbetet 

Reser du till och från arbetet med kollektivtrafiken? Är det längre än två kilometer mellan din bostad och din arbetsplats? Då kan du ha rätt att dra av för resorna. Viktigt att tänka på här är att resorna måste kosta dig över 11 000 kronor under ett år. 

Har du minst fem kilometer till arbetet och gör en tidsvinst på minst två timmar om du tar bilen? Då har du också rätt att göra avdrag på din inkomstdeklaration.

Vill du veta mer om avdragen eller letar du kanske efter något annat avdrag? I så fall hittar du dessa på Skatteverkets avdragslexikon.

Glöm inte att om du gör ändringar i din deklaration så kan du inte få din skatteåterbäring i april. 

Du kanske även är intresserad av:

Imorgon kan du få reda på hur mycket du får tillbaka på skatten

Slänger du dina kvitton? Då gör du kanske helt fel

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska du göra avdrag på din deklaration?