Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Josefine, 19, chockades av upptäckten på linsen: "Såg ut som mögel"

- 22/03/2018, 20:27

Josefine fick en chock när hon öppnade locket och såg sina linser. Till en början trodde hon att det var färgen som hade lossnat från linserna men det visade sig inte vara.

För ett tag sedan fick 19-åriga Josefine sig en chock när hon skulle använda sina linser. När hon öppnade locket så fick hon syn på något riktigt äckligt. 

– Det var så konstigt, det har aldrig hänt förut. Jag hade haft linserna i en månad, men när jag öppnade locket såg det ut som det var mögel. Men jag har ingen aning om vad det var, berättar Josefine för Nyheter24

– Det såg jätteläskigt och äckligt ut, jag blev typ illamående. Jag skulle precis sätta in linserna i ögonen när jag såg det. Min kusin var med mig när det hände och hon blev lika förskräckt.

Josefine berättar att hon rengör linserna varannan dag och använder inte dem hela tiden heller. Det brukar vara varannan dag eller när hon ska ta bilder. När hon rengör linserna använder hon en linsvätska från apoteket och tror därför inte att det skulle ha något med det att göra. 

– Jag har inte varit med om det förut, och då har jag köpt linser från billiga och konstiga ställen förut. Jag har haft många olika linser och aldrig sett något liknande. 

Hon delade med sig av händelsen i en större grupp på Facebook, dels för att se om någon varit med om det men också för att varna andra lite.  

Så här såg linserna ut en någon månad
Så här såg linserna ut efter någon månad. Bildkälla: Privat

Till en början trodde hon att det kanske hade varit färgen på linserna som släppt, men det var det inte. Det som var på linserna gick att få bort, men hon säger att det tog ett tag. 

– Ingen hade sett något liknande förut. Vissa skrev att det såg ut som mögel, alger eller kanske damm. Jag ville höra om någon annan hade råkat ut för det också. Jag har kontaktat leverantören, som skulle kolla med sin leverantör och skicka nya linser till mig.

Nyheter24 ringde upp Bertil Sterner,  överoptiker vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att fråga honom vad det skulle kunna vara. För att vara hundra på vad som hänt säger han att man behöver göra en analys och odling.

– Det är jättesvårt att göra en analys på en bild och för att säkerthetsställa vad som hänt får man göra en odling. Men jag misstänker att det är svamptillväxt på linsen och i linsetuit ser det ut som amöbasamlingar, säger han och fortsätter:

– Men det är som sagt väldigt svårt att säga när man inte sett linsen innan, vad för vätska som använts och hur ofta man bytt det och etui, men det är en sak det skulle kunna vara. Men det är inget som någon ska sätta i ögat, både linsetuit och linsen ska ner i papperskorgen. 

Du kanske också vill läsa om att det kan vara bra att slarva med städningen enligt forskare? Här kan du göra det! Kvinnan klagade på dålig syn – hade 27 gamla kontaktlinser i ögat, här kan du läsa mer om det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du använt linser?