Är du en av dem som inte prioriterar städningen? Då ska du inte ha dåligt samvete för det.
1 av 3
Är du en av dem som inte prioriterar städningen? Då ska du inte ha dåligt samvete för det. - Foto: TT Bild
Att ständigt ha rent runt sig är inte så bra som man kanske tror, i alla fall om man ska tro Mirja Salkinoja-Salonen som är professor vid Helsingfors universitet.
2 av 3
Att ständigt ha rent runt sig är inte så bra som man kanske tror, i alla fall om man ska tro Mirja Salkinoja-Salonen som är professor vid Helsingfors universitet. - Foto: TT Bild
Enligt henne så kan faktiskt problem med mögel och dålig inomhusluft motverkas om man städar dåligt.
3 av 3
Enligt henne så kan faktiskt problem med mögel och dålig inomhusluft motverkas om man städar dåligt. - Foto: TT Bild

Forskare: Det är bra att slarva med städningen

Städa städa varje fredag bör man....eller?


Är du en av dem som inte prioriterar städningen? Då ska du inte ha dåligt samvete för det.

Att ständigt ha rent runt sig är inte så bra som man kanske tror, i alla fall om man ska tro Mirja Salkinoja-Salonen som är professor vid Helsingfors universitet. Enligt henne så kan faktiskt problem med mögel och dålig inomhusluft motverkas om man städar dåligt, skriver Svenska Yle.

– Städning i dag fungerar vanligtvis enligt leave on-metoden, det vill säga man torkar golvet med städkemikalier och lämnar dem på golvet, i stället för att torka bort kemikalierna med vatten. Kemikalierna stannar alltså i klassrum eller i kontor.

Och vissa av dessa kemikalier, så kallade biocider, dödar bakterier som finns på golv och andra ytor. Nu kanske det låter som en bra grej men enligt Mirja Salkinoja-Salonen så är det inte det.

– Om man tar livet av alla bakterier så bereder man rum för mögel. Det är så naturen fungerar, det går inte att förändra. Dödar du bakterier så kommer det mögel i stället.

Detsamma gäller för människor, vi täcks av bakterier och vissa av dem är jätteviktiga – dödar man dem som så är det vi som lider menar hon.

Nu vill Mirja Salkinoja-Salonen att städrutinerna förändras i Finland där många kontor och skolor har problem med mögel och dålig luft – det skulle göra att människor tränar upp sitt immunförsvar.

– Det är inte nödvändigt att städa varje dag. Jag kallar det inte ens städning om man går omkring och sprider kemikalier runt sig. Det är inte rent! säger hon till Svenska Yle.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du slarvig med städningen?
Tack för din röst!