Tyra, 19, har selektiv mutism: "Folk behandlar mig som ett barn"
Har du varit med om att någon har pratat med din polare om sånt som gäller dig, när du varit precis bredvid? Det har 19-åriga Tyra Jernberg som har selektiv mutism. Läs om hur hon lever med diagnosen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Kanske har du hört talas om sociala fobier som torgskräck, separationsångest och telefonfobi? Någon som lider av detta har svårt att hantera vissa situationer eftersom de frambringar ångest och panikattacker.
Precis likadant fungerar det för personer som har selektiv mutism (sm). En av dem är 19-åriga Tyra som har talförmåga, men som sedan hon var i treårsåldern bara kan prata med vissa människor.
– Jag har alltid varit väldig osäker och blyg när jag träffar nya människor. Och när jag slutade prata var det inget som mina föräldrar tänkte speciellt mycket på, eftersom det är vanligt att små barn i den åldern är blyga, berättar Tyra för Nyheter24.
"Var väldigt mycket på sjukhus under uppväxten"
Selektiv mutism anses vara en psykisk störning som kan beskrivas som en extremare form av social fobi. Varför den uppkommer är inte helt känt, men man tror att det beror på en ärftlighet för ångest och upplevda trauman.
– Jag vet inte varför jag slutade prata, men jag tror att det kan vara en kombination av flera jobbiga händelser. Jag var väldigt mycket på sjukhus under uppväxten, och det är nog en av många faktorer som gjort att jag fått sm, säger Tyra.
Störningen uppkommer under de tidiga barndomsåren och uttrycker sig på olika sätt. En del barn kan svara genom tal eller pekningar, medan andra är mer uttryckslösa.
I många fall vet man inte ens om att man har just selektiv mutism, utan feldiagnotisieras. För Tyra dröjde det för henne ända fram tills hon var 17 år att få rätt diagnos.
– Jag har alltid fått höra att jag bara är blyg och att jag måste lära mig att prata själv! Min psykolog trodde att jag hade tvångstankar om vilka det var okej att prata med och vilka som inte var okej. Det var först när jag träffade en annan psykolog som hon förstod att det var sm och inget annat.
Tvinga inte någon att prata
Det som är viktigt att komma ihåg är att selektiv mutism inte handlar om att personer med sm inte medvetet väljer att inte prata, utan att det snarare är ångest som trycker ner förmågan att tala. Det påverkar egentligen inte deras vilja att delta i aktiviteter, utan bara sin förmåga att vara verbala i dem.
– Det är viktigt att inte försöka tvinga någon med sm att prata eftersom personen faktiskt vill prata, men inte alltid kan.
"Många pratar med mig som om jag vore ett litet barn"
I dagsläget har Tyra några personer hon pratar med utöver sin familj. Det är hennes assistenter och några nära vänner. Men allt beror på miljön.
– Jag brukar kommunicera med personer jag inte pratar med genom att skriva. Om någon ställer en fråga som jag kan svara ja eller nej på brukar jag nicka eller skaka på huvudet.
Men det är inte alltid så enkelt.
– Utöver sm har jag bland annat en CP-skada som gör att jag exempelvis inte kan gå. På grund av att jag sitter i rullstol antar människor nästan alltid att jag inte förstår, så istället för att prata med mig vänder de sig till min assistent, berättar Tyra och fortsätter:
– Många pratar även med mig som om jag vore ett litet barn, vilket är väldigt frustrerande för mig då jag förstår precis lika mycket som vilken annan 19-åring som helst. Jag önskar att folk istället vände sig direkt till mig och gav mig tid att svara, antingen själv eller med hjälp av min assistent.
Tyra går nu sista året på gymnasiet och drömmer om en framtid som journalist eller författare.
– Jag vill kunna hjälpa andra som är i en liknande situation som mig. Efter gymnasiet är min tanke att gå någon form av skrivarkurs, till att börja med, berättar Tyra.
Läs även om Rebeccas mystiska diagnos – som gör att hon kommer ihåg hela sitt liv i detalj. Läs även om hur den här fantastiska katten fick en stum pojke att börja prata och visa mer känslor.
Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.