Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skatteverket behöver inte betala återbäring – under 100 kronor

Nyheter | 20/03/2018 11:15

Idag, den 20 mars, är första dagen då du kan godkänna din deklaration. Har du digital brevlåda kan pengarna snart finnas på ditt konot, men ska du få tillbaka mindre än 100 kronor finns det en hake.

Om du är en av många som skaffat digital brevlåda för att kunna få din deklaration så tidigt som möjligt så är idag, den 20 mars, den första dagen som du kan godkänna din deklaration. Gör du det innan 28 mars utan att göra några ändringar får du in pengarna på kontot redan 5-6 april. 

Om du ska få tillbaka under 100 kronor

För många ger skatteåterbäringen ett lite extra välkommet klirr i kassan, även om man inte får tillbaka så mycket pengar. 

Men om du ska få tillbaka mindre än 100 kronor så har vi tyvärr dåliga nyheter. Du kommer inte få tillbaka dina pengar. 

Skatteverket betalar nämligen inte ut belopp som är lägre än 100 kronor. Så tyvärr kommer du inte få in pengarna på ditt vanliga bankkonto. Pengarna kommer inte försvinna, utan finnas kvar på ditt skattekonto. 

Om beloppet på din skatteåterbäring är mindre än 100 kronor kommer du inte få tillbaka pengarna
Om beloppet på din skatteåterbäring är mindre än 100 kronor kommer du inte få tillbaka pengarna. Bildkälla: TT

Om du ska betala tillbaka pengar

Om du däremot ska betala tillbaka mindre än 100 kronor så finns det också lite specialregler. Om beloppet du ska betala in till Skatteverket är mindre än 100 kronor så kan du vänta tills beloppet kommit upp i 100 kronor.

När du får ditt slutskattebesked får du ett förfallodatum på när skatten ska vara inbetald. Efter det här datumet ligger räntan på 16,25 procent. Och då kan du alltså vänta med att betala tills att beloppet nått över 100 kronor på grund av räntan. 

Men tänk på att du inte behöver vänta, utan du kan lika gärna betala in beloppet direkt när slutskattebeskedet kommer så slipper du den höga räntan. 

Då får du dina pengar

För alla som längtar efter sin skatteåterbäring är det inte långt kvar. Om du har digital brevlåda kan du från den 20 mars lämna in din deklaration. Lämnar du in den utan att ändra eller lägga till något senast 28 mars får du in pengarna på kontot redan 5-6 april. Annars får du vänta till 5-6 juni med att få dina pengar. 

Har du tänkt att göra några avdrag i din deklaration? Här kan du läsa mer om hur det går till

Ska du få tillbaka pengar på skatten?