Sommarväg. Vinterväg. Däckbyte
Trafikverket varnar om att man inte ska vara för snabb med att byta till sommardäck - Foto: TT/Montage

Snart dags att byta till sommardäck – nu kommer varningen

Det börjar bli dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Men den sena våren ställer till det för bilägare runt om i landet, och nu varnar faktiskt Trafikverket folk från att byta för tidigt.


På söndag är det april och det brukar betyda däckbyte för de flesta bilägare. Snart är det dags att åka runt på solvarm asfalt med solglasögon, men nu varnar Trafikverket för att byta till sommardäcken för tidigt. 

Krav på vinterdäck

Reglerna ser ut så att det är krav på att ha vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars om vinterväglag råder. Dubbdäck får du bara ha mellan 1 oktober och 15 april, om det inte befaras bli vinterväglag på platsen där du befinner dig. I så fall kan det vara okej att ha dubbdäck utanför tidsramen. 

I det här vädret ska du absolut ha vinterdäck. Bildkälla: TT

Eftersom regeln för krav på vinterdäck gäller när vinterväglag råder betyder det alltså att det i vissa delar av landet kan vara okej att byta till sommardäck redan innan 31 mars. Det är vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Trafikverkets varning

Trots att det känts som att våren är på väg så kan vädret skifta snabbt och temperaturerna är fortfarande låga i stora delar av landet. 

– Vårt generella tips är att inte tro att man kan använda sommardäcken ännu, läget kan skifta snabbt till riktigt vinterväglag, säger Brita Lundqvist på Trafikverket till Aftonbladet.

Nu längtar vi efter somriga och slingriga vägar. Bildkälla: TT

Under påskhelgen är det många som ger sig ut på vägarna för att besöka vänner och familj och det är i nuläget svårt att säga precis hur vädret kommer se ut under helgen. Så behåll vinterdäcken en stund till. 

Mer om vinterdäck

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S. 

Längtar du också efter våren nu? Tyvärr har vi dåliga nyheter. Svenskarna får nämligen stå ut med kylan en hel månad till, det kan du läsa mer om här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bil?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.