Därför är det så mycket luft i en chipspåse
Vet du varför det är så mycket luft i en chipspåse? - Foto: TT

Därför är det så mycket luft i en chipspåse

Du har säkert ställt dig frågan, varför är det så himla mycket luft i en chipspåse? Nyheter24 hörde av sig till chipsjättarna Estrella och OLW och tog reda på svaret, som kanske inte är så oväntat egentligen.


Du vet när du väljer de perfekta chipsen i butiken och har valt en dipp men reagerar på varför det är så mycket luft i chipspåsen? 

Hur kommer det sig egentligen att det är så? 

Sofi Randén, som är marknadschef på Estrella, berättar att det är en väldigt vanlig fråga och att det handlar om att inte chipsen ska krossas. 

– Anledningen är att potatischips fyller väldigt mycket när de släpps ner i påsarna och vi kan inte trycka ner dem eftersom de då skulle gå sönder. Efter vi har slutit igen påsen skakar chipsen ner under transport och det ger en känsla av att vi bara har fyllt påsen till hälften, säger Randén till Nyheter24

Hon berättar att chipsen behöver en liten mängd luft för att skydda chipsen men att de bara har den mängden luft som behövs för att skydda chipsen när de transporteras och även under transporten hem till dig. 

– Det ligger såklart i vårt intresse att inte använda mer material än nödvändigt. Tyvärr är det inte möjligt idag att producera chipsen i mindre påsar. Gramvikten stämmer dock alltid med vad som står på påsen, berättar hon. 

Nu vet vi varför det är så mycket luft i en chipspåse. Bildkälla: TT

Samma svar fick vi även när vi kontaktade Ulrika Sten som är kommunikationschef på OLW.

– Det är mycket luft i påsarna för att chipsen inte ska krossas under transport och hantering. Innehållet sjunker ihop under transporten, och med mindre luft skulle chipsen helt enkelt riskera att smulas sönder och bli till smulor, säger hon till Nyheter24.

Hon berättar att det som står på chipspåsen gäller, så om du köper en 275 grams påse så får du också så mycket chips. 

Så ja, när man tänker på det är det kanske inte så konstigt att det är luft i påsarna för att skydda chipsen. För om det bara skulle vara smulor när man öppnade påsen så kanske man inte skulle bli så glad? 

Du kanske också vill se när Nyheter24 testade världens dyraste chips? Det kan du göra här! Magnus geniala chips-idé hyllas på hela internet – här kan du läsa mer om den.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om chips?
Tack för din röst!