Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför kan det vara farligt att röka under köksfläkten

Nyheter | 21/04/2018 17:46

Det finns många anledningar att inte röka i fläkten. Förutom att det luktar äckligt och kan sprida sig till grannarna så kan även ventilationssystemet reagera på röken.

Vare sig du är rökare eller inte så har du antagligen åsikter som att röka hemma under fläkten. Vissa insisterar på att alla får göra vad de vill hemma medan andra stör sig på röklukten – som faktiskt kan sprida sig till andra lägenheter. 

I Sverige finns det ingen lag som säger att en inte får röka vare sig på sin balkong eller under köksfläkten. Men oavsett om det är lagligt eller inte så finns det faktiskt risker med att röka inomhus. 

Röka under fläkten
Det kan vara en fara att röka under fläkten. Bildkälla: TT

Förutom att det luktar äckligt, blir nikotinskador i lägenheten och kan sprida sig till andra lägenheter så finns det andra risker du kanske inte har tänkt på. 

I de flesta ventilationssystem finns det rökdetektorer som sätter systemet i brandrift om de känner av rök. 

Till Nyheter24 förklarar Erik Österlund, teknik- och miljöchef hos Svensk ventilation, att rökdetektorerna även kan reagera på stark matos och cigarettrök. 

Olika ventilationssystem fungerar på olika vis vid så kallad branddrift (hur ventilationssystemet reagerar vid brand) men många system har så kallade brandspjäll som stänger av delar av systemet. 

Röka under fläkten
Om du röker under fläkten kan ventilationssystemet tro att det brinner. Bildkälla: TT

– Vissa system stänger med brandspjäll för att hindra brandgaserna från att spridas till andra lägenheter. Andra system sätter högsta fart för att evakuera brandgaserna till det fria, så att brandgaserna inte sprids till andra lägenheter, säger Erik Österlund till Nyheter24. 

För att summera så är det inte bra att röka under fläkten eftersom att ventilationssystemet kan reagera likt vid en brand. Bland annat genom att exempelvis stänga av delar av ventilationen. 

TV: Det här kan hända om du "bara" röker en cigarett om dagen: 

Läs också om hur farligt det är att röka cigaretter medan du äter p-piller

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Röker du?