Därför ska du inte röka i fläkten.
Det finns många anledningar att inte röka i fläkten. Vi har listat några. - Foto: Unsplash/TT

Därför kan det vara farligt att röka under köksfläkten

Det finns många anledningar att inte röka i fläkten. Förutom att det luktar äckligt och kan sprida sig till grannarna så kan även ventilationssystemet reagera på röken.


Vare sig du är rökare eller inte så har du antagligen åsikter som att röka hemma under fläkten. Vissa insisterar på att alla får göra vad de vill hemma medan andra stör sig på röklukten – som faktiskt kan sprida sig till andra lägenheter. 

I Sverige finns det ingen lag som säger att en inte får röka vare sig på sin balkong eller under köksfläkten. Men oavsett om det är lagligt eller inte så finns det faktiskt risker med att röka inomhus. 

Det kan vara en fara att röka under fläkten. Bildkälla: TT

Förutom att det luktar äckligt, blir nikotinskador i lägenheten och kan sprida sig till andra lägenheter så finns det andra risker du kanske inte har tänkt på. 

I de flesta ventilationssystem finns det rökdetektorer som sätter systemet i brandrift om de känner av rök. 

Till Nyheter24 förklarar Erik Österlund, teknik- och miljöchef hos Svensk ventilation, att rökdetektorerna även kan reagera på stark matos och cigarettrök. 

Olika ventilationssystem fungerar på olika vis vid så kallad branddrift (hur ventilationssystemet reagerar vid brand) men många system har så kallade brandspjäll som stänger av delar av systemet. 

Om du röker under fläkten kan ventilationssystemet tro att det brinner. Bildkälla: TT

– Vissa system stänger med brandspjäll för att hindra brandgaserna från att spridas till andra lägenheter. Andra system sätter högsta fart för att evakuera brandgaserna till det fria, så att brandgaserna inte sprids till andra lägenheter, säger Erik Österlund till Nyheter24. 

För att summera så är det inte bra att röka under fläkten eftersom att ventilationssystemet kan reagera likt vid en brand. Bland annat genom att exempelvis stänga av delar av ventilationen. 

TV: Det här kan hända om du "bara" röker en cigarett om dagen: 

Läs också om hur farligt det är att röka cigaretter medan du äter p-piller

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.