Så farligt är det att röka om du äter p-piller

- 28/01/2018, 14:20 -

Är det farligt att röka om man äter p-piller? Nyheter24 pratade med en barnmorska och tog reda på hur det egentligen ligger till. Är det farligt eller inte?

Att röka är farligt. Det vet vi redan. 

Men hur påverkar rökning dig som äter p-piller? Får man äta p-piller om man röker och finns det några risker med att göra det?

Äter man p-piller så finns en liten ökad risk för blodproppar. Röker man så ökar även det risken för bland annat blodpropp. 

– Det är ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar och blodproppar vid p-pilleranvändning och rökning. Kvinnor över 40 år som röker bör inte ta kombinerade p-piller. Det är östrogenet som kan ställa till det, berättar Camilla Sandell, som är barnmorska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Nyheter24

Hur påverkar rökning dig om du äter p-piller?
Hur påverkar rökningen p-piller? Bildkälla: TT

Ju äldre du blir desto större risk är det för att få en blodpropp så om du är över 30-35 och röker, får du inte preventivmedel utskrivet, skriver UMO

Nyheter24 har tidigare skrivit om att man ska vara försiktig med energidryck om det är så att man äter p-piller. Det för att koffeinet i energidrycken kan stanna upp till fyra timmar längre i kroppen om man äter p-piller. 

Vill du läsa mer om det kan du göra det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.