Tisdag 7 Dec
Stockholm

Så stor är risken för en ny terrorattack i Sverige

Terrorhotet mot Sverige
Terrorhotet kan komma från religiös och politisk extremism. Foto: TT

Ett år har gått sen den fruktansvärda attacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. Men kan det hända igen? Hur förberedda är vi? Och var kommer de största hoten ifrån?

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Terrorattentat kan ske under 2018, och det största terrorhotet kommer från islamister. 

Enligt Säpo kan mycket väl terrorattentat i Sverige beställas av organisationer både i landet och utomlands.  Man menar också att det kan ske helt på eget initiativ. 

39-årige Rakhmat Akilov, som dödade fem personer i lastbilsattacken i Stockholm den 7 april 2017, lär själv har varit inspirerad av rörelsen Islamiska Staten, men vare sig IS eller någon annan islamistisk organisation har än så länge inte tagit på sig attentatet.  

Valrörelsen kan bli våldsam

Den 9 september är det riksdagsval i Sverige. Valrörelsen innebär att risken för attentat kan öka, och att våldsamma situationer mellan politiska grupper kan uppstå. 

I början av 2017 utfördes två bombattentat av personer med kopplingar till nazistiska organisationer, och Säpo nämner också vit makt-miljön som ett potentiellt terrorhot. 

Säkerhetspolisen ser också den autonoma vänstern som ett hot. I sin senaste rapport skriver man att det i vissa vänstergrupper är okej att använda våld mot poliser och att man framför allt vill sabotera för meningsmotståndare. 

Religiös extremism största hotet

Men, även om det finns risker för att politiska grupper kan ägna sig åt våldsamheter är det ändå islamismen som Säpo är mest oroade över. I sin rapport över 2018 skriver man att hotnivån för politisk terrorism är en tvåa (låg) medan hotnivån för religiös extremism är en trea (förhöjt hot). 

Enligt Säpo är det alltså möjligt att det kan ske ett terrorattentat mot Sverige under 2018. Men självklart är det omöjligt att veta om, när och hur det kan komma att ske. Poängen med terrorism är just att utnyttja samhällets svagheter och slå till där man anar det minst. 

Svårt att stoppa

Samtidigt är terrorism mycket svårt att stoppa. Efter terrorattacken på Drottninggatan 2018 gjorde man en utvärdering av arbetet – hade man kunnat stoppa Akilov?

– Vi hade enstaka underrättelser 2016 om att det fanns en person som var intressant. Vi gjorde allt vad vi kunde, sa dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg till SVT i början av 2018. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för terrorism?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela