Vad gör du om du stöter på en björn?
Snart är sommaren här och då har björnarna vaknat. - Foto: TT

Om du möter björn i skogen – så här ska du bete dig

Snart är sommaren här och bärplockarsäsongen i full rullning. Då finns det en chans att man stöter på ett djur eller två. Men vad gör du om du stöter på en björn? Vi har svaret.


Vi har tidigare skrivit om vad du gör om du blir biten av en huggorm. Men huggormen är inte det enda djuret som kan ställa till med besvär när du är ute och vandrar i naturen.

Vi har ju, som ni kanske vet, den lurviga och mäktiga björnen som lufsar runt här i våra skogar. Ett djur som man inte ska bråka med helt enkelt.

En lurvig björn. Bild: TT

Den skandinaviska brunbjörnen anses som en fridsam allätare som strosar runt lite här och var i Sverige men huvudsakligen så rör den sig från från Dalarnas och Gävleborgs län och vidare norrut.

Brunbjörnen är kanske till mångas förvåning en allätare som får mestadels av sitt dagliga energiintag från bär som den hittar i skogen. Däremot så ska man inte låta björnens förtjusning i bär och grönt lura en – det händer att björnar går till attack mot människor också.

Vad gör du om du stöter på en björn i skogen?

Alla scenarion utspelar sig på olika sätt. Men vi ska försöka bena ut vad du kan göra för att undvika att reta upp en björn ute i det vilda.

  • Försommaren

Under försommaren så är björnen som mest rörlig och aktiv och det vanligt att stöta på vuxna björnar tillsammans då deras brunstperiod är mellan maj och juni. 

Björnungarna från fjolåret kan ibland uppträda nyfiket och försöka närma dig och då är det viktigt att du ger dig tillkänna. Prata högt – och sedan dra dig undan.

  • Sensommaren

Under sensommaren så försöker björnen att samla på sig så mycket fett som möjligt så att de ska kunna klara av sin långa vintersömn.

Eftersom att björnar äter extrem mycket bär så bör bärplockare vara varsamma och beredda på att björn kan finnas i närheten av bärfyllda ställen.

Stöter du på en björn så ska du precis som under försommaren, prata högt – sedan dra dig undan.

  • En björn som äter

När en björn äter av sitt byte så som älg, ren eller vad det nu kan vara så är det viktigt att du visar björnen att du inte är ute efter dens mat.

Prata lugnt, vänd om och gå försiktigt därifrån samma väg som du kom. Viktigt är att du inte springer.

  • Om en björn närmar dig

Om en björn närmar sig dig så känner den sig mest troligt provocerad av dig och din närvaro. Det kan vara att du har gått på tok för nära dess unge eller deras mat. Det finns många anledningar.

En björn som är arg och känner sig hotat skulle kunna angripa dig. Det är viktigt att du håller dig lugn och försök utstråla att du kommer med fredliga avsikter.

Gå lugnt därifrån men som tidigare, spring inte.

  • Om en björn angriper dig

Om en björn skulle angripa dig – så försök distrahera björnen. Har du varit ute och plockat bär så kan du kasta bärhinken till exempel. 

Annars så gäller följande, lägg dig på marken i fosterställning. Spela död helt enkelt och försök skydda ditt huvud genom att lägga händerna över nacken. Genom att agera passivt så ser björnen dig som ett mindre hot.

Alla scenarion är såklart olika. De här tipsen är tagna från länsstyrelsen i Värmland rapport.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du gå i skogen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.