Tisdag 7 Dec
Stockholm

Hunden Terry blev dödad på promenaden med rastningsfirman

Hunden Terry blev attackerad till döds.
Hunden Terry. Foto: Privat

För knappt en månad sedan fick Martin ett samtal om att han var tvungen att komma hem från jobbet. När han kom hem låg hans lille hund Terry blodig på en handduk i hallen. Nu vill Martin varna andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 14 mars var 26-årige Martin från Stockholm på jobbet när han plötsligt fick ett samtal om att det hade skett en allvarlig olycka. Hans hund Terry, som var en pomeranian, hade blivit biten under en promenad med rastningsfirman. 

Martin fick höra att han var tvungen att åka hem på en gång och när han kom hem möttes han av en syn han aldrig kommer glömma. Hans hund Terry låg blodig på en handduk i hallen och hade blivit ihjälbiten av en annan, mycket större, hund. 

– Terry vägde knappt två kilo och hunden som bet honom var en stor jakthund. Jag ville veta vad som hade hänt på en gång när jag kom hem men fick höra att jag var i chock och att de istället skulle ringa mig dagen efter, säger Martin till Nyheter24

Terry skulle fylla fyra år några dagar senare. Bildkälla: Privat

Dagen därpå ringde aldrig telefonen. Istället fick Martin ringa upp verksamheten på eftermiddagen. Han fick inte veta något mer då heller, de ville prata med sitt försäkringsbolag innan de berättade något mer.

– Det lät som om de ville skydda sig själva. Det tog runt 48 timmar innan jag fick veta vad som hänt och ännu längre tid innan jag vet veta vilken hund som bitit honom. När jag läste obduktionsprotokollet så kunde inte heller veterinären bekräfta att Terry hade dött direkt på platsen. Så hade de ringt efter hjälp kanske han hade överlevt. 

När Terry blev biten ska hundrastaren ha gått hem till Martins lägenhet istället för att ringa efter hjälp. När Martin sedan hörde av sig till verksamheten, för att höra hur de skulle gå vidare tillsammans, sa de att han skulle läsa det finstilta i avtalet. 

– De skrev att de inte tar ansvar för olyckor och dödsfall. Jag tycker det är så dåligt att de inte tar ansvar. De går ut med att de tar hand om djuren på individnivå och att de tränar djuren men inget av det gjorde de.

Hunden Terry. Bildkälla: Privat

Det har snart gått en månad och Martin berättar att han mår väldigt dåligt.

– Det var som en familjemedlem. Jag har haft honom sedan han var åtta veckor och kunde sitta i min hand. Han skulle ha blivit fyra år bara några dagar efter han blev ihjälbiten. Det är åt helvete, när jag kommer hem är det helt tomt. 

– Terry brukade alltid komma och hoppa och vara glad. Parker jag går i påminner mig om honom eftersom vi brukade gå där och alla hans saker är kvar här hemma, det går inte att beskriva hur ledsen jag är. 

Firman saknar tillstånd för att rasta hundar

Efter händelsen anmäldes firman till Länsstyrelsen Stockholm, som bekräftar att firman saknat tillstånd att bedriva en verksamhet att sköta och rasta hundar.

"Yrkesmässiga verksamheter ska alltså alltid ha tillstånd om de håller, föder upp, upplåter eller säljer sällskapsdjur eller tar emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring", skriver Jenny Eliasson, samordnare för djurskydd på Länsstyrelsen i ett mejl till Nyheter24. 

Hon uppger också att man varit i kontakt med hundcentret som Martin anlitade, och att de nu kommer att ansöka om tillstånd.

"Det är en olycka som inträffat"

När Nyheter24 kommer i kontakt med rastningsfirman säger deras vd att hon beklagar hela situationen och att det är sorgligt för alla som är inblandade. Hon berättar att deras ansökan om tillstånd är på ingång men att det är en lång handläggningstid på Länsstyrelsen. 

– Det är en olycka som har inträffat med en hund som vi har haft hos oss under en lång tid och känner mycket väl. Den har agerat på ett sätt som den inte gjort över huvud taget tidigare och som vi inte hade kunnat förutsett. Som troligen baseras på någon sjukdomsbild hos hunden som inte är normalt beteende för varken den här hunden eller andra hundar, berättar hon för Nyheter24.

Hon berättar att hunden inte togs till veterinären eftersom att han, enligt henne, avled på plats eftersom skadorna var såpass omfattande. 

– Obduktionen kunde inte säga hundra procent att hunden dog på plats men det är svårt för den att säga mer än troligen. Skadorna var så pass omfattande att den dog på plats. Det kan personal som var på plats bekräfta.

– Det är hemskt ledsamt, han har förlorat en familjevän och jag lider oerhört med honom. Vi har förlorat två vänner i den här situationen, det är jättejätteledsamt för oss alla, säger hon till Nyheter24.

Ägaren Martin är fortfarande förkrossad. Bildkälla: Privat

För ett tag sedan skrev Nyheter24 om vad som egentligen gäller om det är så att ens hund biter en annan hund. Då pratade vi med advokaten Kristofer Stahre och så sa han då:

– Ägaren till hunden blir skadeståndsskyldig oavsett om han eller hon faktiskt orsakat skadan. Detta gäller också när en hund attackerar en människa. Hundägaren är då skyldig att ersätta de personskador som orsakats.

Här kan du läsa mer om det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du ett husdjur?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela