Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnor lurades in i prostitution i tio år – genom voodoo

- 18/04/2018, 20:40

Kvinnorna från Nigeria lovades jobb och en ljusare framtid i Europa. Istället lurades de in i en enorm prostituitonshärva i Malmö. Nu åtalas en man och en kvinna för människohandel och grovt koppleri.

I nästan tio år sålde en nigeriansk kvinna sex i Malmö, Norge och Barcelona under dödshot. Nu åtalas en man och en kvinna för människohandel och koppleri. Samtidigt åtalas fyra män i södra Sverige för köp av sexuella tjänster.

Det hela uppdagades när polisen i juni 2017 knackade på dörren till en lägenhet i Malmö där det misstänktes bo flera prostituerade kvinnor som saknade uppehållstillstånd. I samma stund hoppade en kvinna ut genom balkongen och sprang iväg, men polisen hann ifatt. I förhör berättade hon för polisen att hon saknade handlingar och uppehållstillstånd, och att hon sålde sex.

Lurades in i prostitution genom voodoo

Det var 2008 som den idag 35-åriga kvinnan befann sig på flykt i Nigeria och tiggde på gatan, som hon träffade en kvinna. Kvinnan, som beskrivs som människosmugglare, erbjöd henne en möjlighet att arbeta som frisör i Europa. Hon skulle resa till Norge genom Spanien tillsammans med en annan kvinna.

Innan resan besökte de en jujupräst i Lagos där en voodooritual inleddes, för att skydda kvinnan från "onda människor". Som en del av ritualen åt kvinnan ett rått kycklinghjärta, blev skuren över bröstkorgen med rakblad. Därefter gnuggade prästen djurblod i såren.

Flera år efter ritualen syns fortfarande ärren från rakbladet. Bild: Polisen
Sår efter blodsritual

I Spanien fortsatte ritualen.

– Hon tog också blod från mitt finger och sa att om jag inte betalde så skulle hon skicka mittblod till prästen och så skulle han döda mig, sa kvinnan i polisförhör.

Dödshotades

Det var också i Spanien hon fick veta att det aldrig fanns något frisörjobb, och att hon nu stod i ekonomisk skuld med 45 000 euro till smugglaren. Hon övertygades att den enda möjligheten att betala av skulden var genom att sälja sex, och annars skulle hon eller hennes familj skadas. Om hon inte gjorde som kvinnan sa skulle hennes blod skickas till prästen, som skulle döda henne.

Var inte ensam

Den målsägande kvinnan prostituerade sig i Norge fram till 2016. Hon försökte ta sig ur prostitutionen genom att sluta skicka pengar till smugglaren och anmäla henne till polisen, men det ledde ingenstans. Smugglaren började skicka andra personer i sitt stället för att hämta pengarna.

Så småningom fick kvinnan instruktioner om att ta sig till Malmö. Där fick hon bo hos den man som nu sitter åtalad, misstänkt för människohandel och koppleri. Och hon var inte ensam. I lägenheten fanns det flera kvinnor med liknade historier och ett åttaårigt barn.

Kvinnorna bodde i Malmö
Lägenheten i Malmö där en av kvinnorna bodde. Bild: Polisen

Fick hjälp av en madam

Särskilt en kvinna gick igenom samma process. 2015 lämnade hon Nigeria som flykting, med hjälp av en dittills okänd kvinna, en så kallad "madam". Hon lovordades jobb i Europa och innan hon smugglades ut ur landet genom Sahara och Libyen, var hon med i en ritual. Även hon fick snart veta att hon var skyldig 40 000 euro och tvingades in i prostitution i Italien.

När kvinnan i slutet av 2017 hamnade i Sverige blev hon exploaterad av en 33-årig kvinna som försåg henne med bostad och höll i kontakten med sexköpare.

Kan utvisas

Mannen, som är i 40-års åldern, åtalas nu i första hand för människohandel och i andra hand för grovt koppleri samt sju fall av grovt penningtvättbrott. Den 33-åriga kvinnan som ska ha hjälpt båda målsägande kvinnorna att skapa annonser och hemsidor för sina sexuella tjänster åtalas för människohandel och grovt koppleri.

Åklagaren yrkar på att 33-åringen ska utvisas ur Sverige och inte få komma tillbaka på tio år.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.