En man och en kvinna åtalas för koppleri och människohandel
Två kvinnor lovades arbete i Europa men hamnade i en stor prostitutionshärva. Ännu fler kan ha utsatts. - Foto: Montage Shutterstock/TT/Polisen

Kvinnor lurades in i prostitution i tio år – genom voodoo

Kvinnorna från Nigeria lovades jobb och en ljusare framtid i Europa. Istället lurades de in i en enorm prostituitonshärva i Malmö. Nu åtalas en man och en kvinna för människohandel och grovt koppleri.


I nästan tio år sålde en nigeriansk kvinna sex i Malmö, Norge och Barcelona under dödshot. Nu åtalas en man och en kvinna för människohandel och koppleri. Samtidigt åtalas fyra män i södra Sverige för köp av sexuella tjänster.

Det hela uppdagades när polisen i juni 2017 knackade på dörren till en lägenhet i Malmö där det misstänktes bo flera prostituerade kvinnor som saknade uppehållstillstånd. I samma stund hoppade en kvinna ut genom balkongen och sprang iväg, men polisen hann ifatt. I förhör berättade hon för polisen att hon saknade handlingar och uppehållstillstånd, och att hon sålde sex.

Lurades in i prostitution genom voodoo

Det var 2008 som den idag 35-åriga kvinnan befann sig på flykt i Nigeria och tiggde på gatan, som hon träffade en kvinna. Kvinnan, som beskrivs som människosmugglare, erbjöd henne en möjlighet att arbeta som frisör i Europa. Hon skulle resa till Norge genom Spanien tillsammans med en annan kvinna.

Innan resan besökte de en jujupräst i Lagos där en voodooritual inleddes, för att skydda kvinnan från "onda människor". Som en del av ritualen åt kvinnan ett rått kycklinghjärta, blev skuren över bröstkorgen med rakblad. Därefter gnuggade prästen djurblod i såren.

Sår efter blodsritual

I Spanien fortsatte ritualen.

– Hon tog också blod från mitt finger och sa att om jag inte betalde så skulle hon skicka mittblod till prästen och så skulle han döda mig, sa kvinnan i polisförhör.

Dödshotades

Det var också i Spanien hon fick veta att det aldrig fanns något frisörjobb, och att hon nu stod i ekonomisk skuld med 45 000 euro till smugglaren. Hon övertygades att den enda möjligheten att betala av skulden var genom att sälja sex, och annars skulle hon eller hennes familj skadas. Om hon inte gjorde som kvinnan sa skulle hennes blod skickas till prästen, som skulle döda henne.

Var inte ensam

Den målsägande kvinnan prostituerade sig i Norge fram till 2016. Hon försökte ta sig ur prostitutionen genom att sluta skicka pengar till smugglaren och anmäla henne till polisen, men det ledde ingenstans. Smugglaren började skicka andra personer i sitt stället för att hämta pengarna.

Så småningom fick kvinnan instruktioner om att ta sig till Malmö. Där fick hon bo hos den man som nu sitter åtalad, misstänkt för människohandel och koppleri. Och hon var inte ensam. I lägenheten fanns det flera kvinnor med liknade historier och ett åttaårigt barn.

Lägenheten i Malmö där en av kvinnorna bodde. Bild: Polisen

Fick hjälp av en madam

Särskilt en kvinna gick igenom samma process. 2015 lämnade hon Nigeria som flykting, med hjälp av en dittills okänd kvinna, en så kallad "madam". Hon lovordades jobb i Europa och innan hon smugglades ut ur landet genom Sahara och Libyen, var hon med i en ritual. Även hon fick snart veta att hon var skyldig 40 000 euro och tvingades in i prostitution i Italien.

När kvinnan i slutet av 2017 hamnade i Sverige blev hon exploaterad av en 33-årig kvinna som försåg henne med bostad och höll i kontakten med sexköpare.

Kan utvisas

Mannen, som är i 40-års åldern, åtalas nu i första hand för människohandel och i andra hand för grovt koppleri samt sju fall av grovt penningtvättbrott. Den 33-åriga kvinnan som ska ha hjälpt båda målsägande kvinnorna att skapa annonser och hemsidor för sina sexuella tjänster åtalas för människohandel och grovt koppleri.

Åklagaren yrkar på att 33-åringen ska utvisas ur Sverige och inte få komma tillbaka på tio år.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.