Det är olagligt att göra ändringar på andras sociala medie-konton utan tillåtelse
Brukar du kolla din partners sociala medier i smyg? Då kan det kosta dig dyrt. - Foto: Montage Pixabay/Shutterstock

Är det olagligt att logga in på sin partners sociala medier?

Att kika i sin partners mobil är sällan en bra idé. Det kan inte bara skada hens förtroende för dig och ert förhållande, utan det kan faktiskt få dig raka vägen i fängelse.


Det kan vara lockande att skriva en fyndig statusuppdatering på din polares Facebook när hen glömt logga ut från skolans dator, eller att tjuvkika i din partners telefon.

Oavsett vad din anledning må vara kan det kosta dig dyrt, och då syftar vi inte bara på din vänskap eller ditt förhållande. Det kan bli tomt i plånboken och i värsta fall kan det ge dig fängelse.

– Det är dataintrång när man breder sig intrång i någon annans sociala medie-konton, när man lägger till eller tar bort något, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, till Nyheter24.

– Det är svårt att säga var gränsen går. Om man bara klickar sig in på någons Instagram-konto som är uppe på en dator, då är de uppgifterna redan ute, alltså offentliga, men om man gör något så är det i vart fall brottsligt. 

Bild: TT/Izabelle Nordfjell

Skillnaden på knäckt lösenord och lämnat datorn

Precis som med många andra brott och lagar grundas allvaret i brottet på dess omständigheter och detaljer.

Att logga in på någon annans sociala medie-konton, oavsett om inloggningsuppgifterna är sparade sedan tidigare eller man själv skriver in dem, är brottsligt och avser dataintrång. Om en dator däremot redan är inloggad på exempelvis Twitter och Instagram och man bara tittar runt är det inte säkert det anses vara ett brott. Mårten Schultz menar att man bara tar del av information som redan är tillgänglig.

Oavsett om du själv har loggat in på någon annans konto utan tillåtelse eller personen i fråga lämnade kontot obevakat, kan du dömas för dataintrång förutsatt att du har gjort en ändring på kontot.

Bild: Shutterstock

Det kan handla allt om att skriva en rolig statusuppdatering på någons Facebook, lägga upp nytt material och information, blocka andra användare, ta bort eller lägga till vänner.

– Folk vet inte om att facerape är ett dataintrång. Det är en känd kunskapsbrist hos väldigt många. Man tycker att man bara prankar, men det är brottsligt, förklarar Mårten Schultz.

Dataintrång ökar i Sverige

Enligt statistik från Brottsförebygande rådet har antalet polisanmälda dataintrång ökat avsevärt de senaste åren. 2010 anmäldes 2 346 fall och i fjol anmäldes 7 058 fall, vilket är en ökning på 300 procent. 

Bild: Brå

För den som döms väntar böter alternativt fängelse i upp till två år. Det är ovanligt att någon döms till fängelse, särskilt inte vid enstaka tillfällen som inte lett till grövre brott. Unga personer i 15-18 årsåldern döms aldrig till fängelse.

– Unga personer i 15-19 årsåldern får någon mindre ingripande påföljd. Jag skulle gissa ett väldigt lågt bötesstraff eller ingripande, men fängelse är uteslutet för så unga personer. Det här är inte ett allvarligt brott om man ser till de andra brotten i brottsbalken. 

Kan vara en del av ett större brott

Att logga in på någons konto kan alltså vara ett brott i sig, men vad man i själva verket gör med kontot kan också leda till ytterligare brott.

– Det beror på vad informationen handlar om och hur den sprids vidare. Det skulle kunna vara förtal om någon pekar ut en tredje person som våldtäktsman, och en fjärde person går in otillåtet, tar en printscreen och sprider vidare informationen.

Det kan också vara sexuellt ofredande att sprida vidare dickpics, brott mot upphovsrättslagen att sprida någon annans bilder eller personuppgiftslagen om man sprider känsliga uppgifter. 

Det enda sättet att skydda sig är alltså vanligt vett: fråga alltid först och förstör inte för andra. Vill du dessutom undvika att själv drabbas bör du se till att logga ut från sociala medier och webbplatser, ge inte ut ditt lösenord och se till att ha ett säkert lösenord. Här kan du läsa om hur du tar fram ett supersvårt lösenord.

– Det är generellt bra sätt att vara försiktig. Man ska vara försiktig med att dela saker utan någons tillåtelse, samtidigt som väldigt många sociala medie-kanaler bygger ju på att man ska dela. Man delar Facebookuppdateringar och man retweetar tweets, man delar med sig av bilder på Instagram ibland. Det är lite kluvet. Men att vara försiktig med att dela är en bra grundinställning.

– Och ge fan i att gå in i andras konton utan tillstånd, säger Mårten Schultz till Nyheter24.

Det är många där ute som kan vara naiva när det kommer till deras egen internetsäkerhet .Här kan du till exempel läsa om de vanligaste och lättaste lösenorden folk hade förra året och tips från coachen: undvik dem.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gått in i din partners mobil någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.