Under söndagen är det jordens dag. I år uppmärksammas plasten.
Idag är det jordens dag. - Foto: TT/Pixabay

Idag är det jordens dag – här är statistiken du MÅSTE se

Varje år firas "Earth day", "Jordens dag" som vi kallar den i Sverige, för att uppmärksamma miljöproblem. I år är temat plast och hur vi kan minska plastkonsumtionen. Här är statistiken kring plast du måste se.


1970 bestämde sig den amerikanska politikern Gaylord Nelson att införa en "Earth day" i USA. Nästan 50 år senare firas dagen i nästan alla länder i världen, skriver ABCnews.

Inte hört talas om den? Det är för att Earth day eller Jordens dag som vi kallar den inte riktigt har slagit igenom med fullt kraft i Sverige. 

Årets tema är plast och hur vi kan minska på konsumtionen och avfallet. Bildkälla: TT

Men dagen till ära, och temat till ära, kan vi ändå ge dig lite skrämmande fakta som kanske förklarar varför dagen behövs så mycket. 

Årets tema är plast och hur vi kan minska på konsumtionen och avfallet. Som ni kanske vet så finns det ett stort problem med plast på vår jord. 

Här är skrämmande statistik om plast:

  • Varje sekund tillverkas det 9 500 kilo plast. 40 procent av all plast som tillverkas är engångsartiklar.
  • Hälften av all plast blir skräp inom endast fyra år, medan exempelvis stål kan användas i flera årtionden. 
  • Olik plast tar olik lång tid att brytas ner i naturen. Men för exempelvis en plastpåse kan det ta upp till 20 år för att brytas ner naturligt.
  • I somras kunde forskare fastslå att människan har, sedan massproduktionen av plast början 1950, skapat över 8 miljarder TON plast. Vad som är skrämmande? 79 procent av dessa ton återfinns i naturen. Endast 9 procent har återvunnits och 12 procent förbränts.
  • Varje år slänger gemene svensk 430 kilo skräp. En stor del av avfallet är plast. Även om svenskar är nästintill bäst i världen på att återvinna så återvinns endast 47 procent av all plast vi slänger i Sverige. 
  • Varje år hamnar 8 ton plast i haven. Just nu flyter det 150 ton plast i våra hav. På plasten kan djuren i och runt haven både skära sig på och kvävas av.
  • Om plasten tillverkar och konsumeras i samma takt som nu så kommer det finnas mer plast i haven än det finns fisk 2050.

Källa: SVT, SCB, HSR

Men vad kan göras åt det då?

Nyheter24 pratade med Anna-Carin Gripwall, Kommunikationschef på avfall Sverige som berättar att det viktigaste en kan göra är att försöka hitta andra material att köpa istället för plast.

– I konsumtionsledet handlar det om att tänka efter före. Det handlar om hållbar konsumtion, att välja produkter som är mer hållbara, det vill säga har längre livslängd.

Så om du ska på till exempel en picknick så kan det vara bättre att försöka använda bestick och tallrikar hemifrån istället för att köpa engångsartiklar. 

– Plast ska användas där det är mest lämpligt och så mycket som möjligt ska återanvändas. Plast i till exempel engångsprodukter ska begränsas till områden där de är nödvändiga, som inom sjukvården, säger Anna-Carin Gripwall till Nyheter24.

I Frankrike är det redan förbjudet att sälja engångsartiklar som plasttallrikar och plastbestick – läs mer om det här.

TV: Dicaprios kraftfulla tal för miljön har berört tiotusentals

Läs också om Gustav som tog en bild som verkligen bevisar att vi människor måste börja tänka på vår kära jord

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira jordens dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.