Torsdag 30 Jun
Stockholm

10 sjukt underskattade resmål i Europa du måste besöka

I skandinavien reser folk väldigt ofta.
Nyheter24 listar 10 stycken sjukt underskattade resemål. Foto: Pixabay

Känner du att du, trots den tropiska sommaren, är trött på Sverige och vill bort? Då har vi listat tio sjukt underskattade resmål som du kan besöka i Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi skandinaver är några av de som reser mest i världen och inte är det så konstigt när man tänker efter och konstaterar att vi sex månader om året lever i nästan konstant mörker och outhärdlig kyla. Okej, nu ska vi inte överdriva. Men det kan bli väldigt, väldigt kallt här i Sverige.

Dessa faktorer kan vara något som bidrar till att vi uppskattar och värdesätter att resa utomlands väldigt mycket här i vårt avlånga land. 

Därför så har vi nu listat tio stycken sjukt underskattade destinationer i Europa som du borde besöka.

Grymt va?

Destination 1. Genua, Italien

En kaj i centrala Genua. Bild: Pixabay

Pärlan i det nordvästra hörnet av den Apenninska halvön, där bland annat Christoffer Columbus tog sina första steg, kan definitivt vara ett resmål att ha i åtanke nästa gång du ska resa utomlands. Det var i just den här historiska hamnstaden som peston föddes.

Ja, eller ett av ställena där peston föddes (flera andra städer vill också påstå exakt samma sak).

I Genua kan du äta gott, dricka gott och på sommaren så kan du njuta av den svalkande brisen som kommer in från havet. Här kan även den fotbollsintresserade se antingen Sampdoria eller Genoa kampera i den italienska högstaligan. Genua är definitivt värt ett besök.

Destination 2. Budapest, Ungern

Szechenyibadet i Budapest. Bild: TT

Alla känner ju till Budapest tänker du. Det stämmer – men trots så är det många som inte reser dit och det är beklagligt när staden och landet har så mycket att erbjuda. Visste du till exempel att det var i Ungern som planksteken kom till?

Här kan du ta en båttur på Donau, slappna av och njuta av en billig läsk eller vuxendricka (för det är sanslöst billigt i det här landet). Åk dit – du kommer inte bli besviken.

Destination 3. Lofoten, Norge

Reine, Lofoten. Bild: TT

Vi vet... att åka till Norge är ju som att åka till en sämre version av Sverige. 

Och där blev alla norrmän arga. Heh.

I ärlighetens namn så har vårt grannland extremt mycket att erbjuda. Det finns till och med städer och platser som inte heter Oslo, Trondheim och Stavanger. Till exempel som Lofoten.

Detta fantastiska ställe erbjuder natur en knappt kan drömma om och aktiviteter utöver det vanliga. Du kan till exempel åka på valsafari och vandra i bergen. Lofoten är definitivt ett resmål för dig som älskar naturen.

Destination 4. Galway, Irland

Galway, Irland. Bild: TT

Vi rör oss vidare mot en ny ö och denna gång så finner vi oss i Galway på Irland. Denna dolda pärla erbjuder dessa besökare en hel del. I staden så har du ett bra urval av restauranger där du kan äta gott och efter restaurangbesöket, varför inte besöka en irländsk pub? De finns det gott om där.

Rör du dig utanför stadskärnan så kan du ta dig till till exempel Connemara, en naturpark som många från hela världen besöker på grund av hur vacker naturen är. 

Så nästa gång du tittar efter en resa, tänk på Galway!

Destination 5. Saverne, Frankrike

Chateau de Rohans, Saverne. Bild: Youtube

Endast cirka 2 mil utanför metropolen Strasbourg så hittar vi, i hjärtat av Alsaceregionen, den pittoreska lilla byn Saverne. Här kan du, förutom att bli helt uppslukad av arkitekturen och byns charmiga stämning, gå längs Marne-Rhenkanalen och njuta av livet. 

Väl på plats så kan du avnjuta ett kallt glas av den lokala ölen Licorne som är omåttligt populär i trakten.

Vive la France!

Destination 6. Birmingham, England

Fotbollsspelaren Christian Benteke. Bild: TT

Är fish n' chips, pubrundor och fotboll något som du värdesätter när du väljer resedestination? Då är Birmingham definitivt ett ställe du bör besöka. Trots att stadens lokala fotbollslag, Aston Villa och Birmingham FC, inte kickar boll i den högsta ligan, så bjuds det på heta matcher med häftiga inramningar för den som gillar sporten.

Förutom att se på fotboll så finns det en hel del andra attraktioner som gör Birmingham till ett grymt resmål.

Du kan ta en sväng förbi det brittiska fordonsmuseet, där du bland annat kan hitta den första tillverkade Land Rovern och mycket mer.

Eller vad sägs som att botanisera litegrann i Winterbourne House and Garden? En nästan 3 hektar stor trädgård där man på kvällarna kan uppleva pjäser av Shakespeare eller en härlig jazz-trudelutt. Allt detta bara några minuter från centrum.

Destination 7. Ljubjana, Slovenien

Floden Ljubljanica, Ljubljana. Bild: TT

Ljubljana, eller som vi på Nyheter24:s redaktion brukar kalla det: Sloveniens Brygge, som i sin tur brukar kallas: Belgiens Venedig. Ja som ni förstår, det är vatten involverat när man pratar om staden.

Det är i landet där NHL-proffset Anze Kopitar föddes som vi hittar denna pärla till stad. Här kan du, förutom att ta en båttur på den vackra floden Ljubljanica, strosa runt i gamla stan (som slår Stockholms med råge) och kanske titta in på ett litet café eller en restaurang på kvällskvisten.  

Gillar du slott? Då kommer du att älska Ljubljana, för här finns det en hel del av dom. Slovenien är ett vackert land och definitivt ett land att besöka om du vill uppleva ett makalöst naturliv.

Destination 8. Torshavn, Färöarna

Torshavn. Bild: TT

Färöarna, som vi svenskar mest bara ser som ett fotbollslag vårt landslag spelar en match mot en gång om året, är vår nästa destination.

Tro det eller ej men trots att det bara bor ungefär 50.000 människor på de vackra öarna, så är det definitivt ett resmål värt att besöka om du vill belöna smaklökarna lite grann. Här finns det några restauranger med riktigt god inhemsk mat på menyn som resenären får ynnesten att smaka.

Förutom att äta gott så är det här stället, precis som många andra, ett fantastiskt resmål för dig som gillar att utforska naturen och fin arkitektur. Här kan du vandra längs kullarna, blicka ut över öarna och hitta total sinnesro.

Ett stort plus är att det är så pass litet att du inte behöver oroa dig för att gå vilse. 

Destination 9. Brygge, Belgien

Båttur i Brygge. BIld: TT

Den destination som är nummer nio på listan är Brygge. Staden i den belgiska regionen Flandern som årligen lockar flera tusen turister. Och härnäst kanske även dig själv!

Brygge som 2002, precis som Umeå 2016, utsågs till Europas kulturhuvudstad kan erbjuda dig som resenär några fantastiska upplevelser. Du kan åka en båttur på stadens kanalsystem och betrakta staden och alla dess medeltida byggnader. För det finns en hel del.

Framförallt så är Brygge en plats du vill besöka om du uppskattar kyrkor. Väl här kan du besöka kyrkan Sint-Salvatorkerk eller kanske Vrowekerk för att nämna några.

Destination 10. Bari, Italien

En kyrka i Bari. Bild: TT

På den Apenninska halvön hittar vi återigen en ny underskattad destination som du borde besöka. Staden som kommer att frälsa dig denna gång heter Bari och ligger i regionen Apulien i östra Italien.

Så som i så många andra Italienska städer så bjuder Bari resenären på ett levande sportliv, riklig kultur och en fantastisk matupplevelse. 

Vad sägs som att besöka restaurangen Paglionico Vini e Cucina, där du kan ta del av maten folk från Bari har uppskattat och älskat sedan 1800-talet. Ett måste för den som gillar att käka gott! 

Vill du verkligen komma i kontakt med historien? Då kan en tur till Basilica di San Nicola vara en utmärkt idé. Kyrkan är på riktigt gammal som gatan och kan dateras hela vägen tillbaka till någonstans mellan 1097 och 1197. Där kan man verkligen gå in och känna historiens vingslag fläkta en i ansiktet.

Tycker du denna artikel var intressant? Läs även: Så här ser det ut att resa första klass – för 180 000

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du att resa?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.