Lördag 18 Sep
Stockholm

Så får du bort röklukten från kläderna – steg för steg

Knep på hur man får bort röklukt
Hur får man bort röklund från sin jacka eller byxor?. Foto: TT

Att ha kläder som stinker rök är verkligen ingen höjdare. Men hur gör man om lukten har satt sig i favoritjackan eller i jeansen? Här är ett par bra tips!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När det är valborgsmässoafton är vi ju många som gärna tar en sväng förbi majbrasan för att titta lite. Och visst är det mysigt att stå där och känna värmen från lågorna och lyssna på sången, men det finns ju en stor nackdel. 

Kläderna luktar inte supergott när man går därifrån, och ibland kan det kännas som att det tar flera veckor innan lukten försvinner. Hela hallen luktar rök och man blir till slut knäpp av den stickande doften. 

Så, hur gör man då om man ska få bort lukten från sina kära kläder? Well, det finns faktiskt några husmorsknep som är riktigt bra. 

Tvättmedel kan funka

Gäller det lite starkare kläder som tål en bra tvätt finns det faktiskt tvättmedel att köpa som tar bort röklukten. Olika märken har olika tvättmedel som rekommenderas, kom bara ihåg att titta noga på tvättlappen i kläderna så att du inte förstör jackan eller tröjan. 

Annars är ättika din bästa vän!

Ättika!

Blanda ut ättikan i vatten och fukta plagget försiktigt på ett litet ställe. Sen väntar du några timmar för att kolla så att tyget inte reagerar dåligt eller missfärgas av ättikan. 

Om allt ser bra ut är det bara att spreja jackan med ättika och hänga ut och lufttorka. Det kan bli så att en lätt ättiksdoft uppstår, men den försvinner ganska snabbt. 

Du kan också hälla ner ättika i tvättmedelsfacket och köra kläderna i tvättmaskinen. Men även om du gör det så glöm inte att testa ättikan på en liten hörna av plagget för att vara säker på att materialet faktiskt tål ättikan. Och så klart; kolla på tvättlappen innan du tvättar!

Om inget av detta funkar kanske det är bäst att gå till kemtvätten och fråga vad de kan göra. 

MER TIPS: Så mycket pengar sparar du om du tar med matlåda till jobbet!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft problem med röklukt någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela