Torsdag 9 Dec
Stockholm

Här är allt du behöver veta om klämdagar

Tjej som sover/Tjej som läser i hängmatta/kalender
Får man automatiskt ledigt på klämdagen eller måste du gå till jobbet?. Foto: Christine Olsson / TT/Pixabay/Montage

En liten extra dag ledigt är det ju ingen som tackar nej till, men får man verkligen alltid ledigt? Får man betalt? Här är allt du behöver veta om hur det fungerar med de älskade klämdagarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klämdagar kan både vara härligt och riktigt surt. Om man får ledigt resulterar klämdagen i en härlig långhelg, men får man som de flesta inte ledigt blir det ett hoppande mellan jobb och ledighet. 

Klämdagar räknas till de enstaka dagar mellan helgdag och röd dag. En klämdag som återkommer i Sverige är dagen efter Kristi himmelsfärd, eftersom den röda dagen alltid infaller på en torsdag. 

Hur funkar det i skolan?

Skolor får själva välja om det ska vara ledigt på klämdagar eller inte, i skolförordningen står det att ett läsår har minst 12 lovdagar och maximalt fem studiedagar. Förutom de vanliga loven som påsklov, höstlov och jullov är det vanligt att man väljer att lägga studiedagar eller andra lovdagar på klämdagarna. 

När man slutar skolan och ska ut i arbetslivet så ser det ju lite annorlunda ut. Det kanske till och med kan komma som en liten chock att man inte får ledigt på klämdagar utan vidare. 

Går du i skolan kanske du får ha det så här skönt på klämdagen. Bildkälla: Christine Olsson / TT

Hur funkar det på jobbet?

Det finns inget som säger att man ska få vara ledig på klämdagar eftersom det är en vanlig arbetsdag. Det finns dock enstaka kollektivavtal som ger arbetstagaren rätt till ledighet på klämdag och ibland till och med halvdag dagen före en röd dag. Oftast är det då lokala fackklubbar som förhandlat fram den förmånen, det skriver Unionen på sin hemsida

På klämdagar kan det dock förekomma att det är okej att du tar kompensationsledigt. Då förväntas du jobba in den dagen under året, det skriver Kommunal på sin hemsida. Hör med din arbetsgivare eller fackförbundet om vad som gäller på din arbetsplats.

Kolla med din arbetsgivare innan du tar sovmorgon på klämdagen.

Många tar semester

Det är dock vanligast att man tar vanlig semester på klämdagarna eftersom man då får flera dagars ledighet i sträck genom att bara ta ut en enda semesterdag. Här kan du läsa mer om vilka dagar du ska ta semester för att maximera din ledighet under 2018.

Så ingen ledighet på klämdagar på de flesta arbetsplatser, men kan helt klart vara värt att ta ut en liten semesterdag. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Älskar du klämdagar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela