Helge Fossmos hus i Knutby har sålts
Den ökända pastorvillan i Knutby där Helge Fossmos båda fruar har dött har fått nya ägare. - Foto: Montage TT

Pastorsvillan i Knutby har sålts – här är husets mörka förflutna

Pastorsvillan i Knutby har ett mörkt förflutet bakom sig som det svenska folket sent kommer glömma. Nu har huset fått nya ägare.


1999 hittades en kvinna plötsligt död i ett badkar. Fem år senare sköts en annan till döds med flera skott när hon låg och sov. Morden på de två kvinnorna hade två saker gemensamt: De bodde och dog i samma hus och var gifta med samma man. 

Nu har det ökända huset i Knutby fått nya ägare.

Pastorvillan i Knutby. Bild: TT/Maja Suslin

Det var i höstas som huset lades ut till försäljning efter att den kritiserade Knutbypastorn Urban Fält tvingades lämna Filadelfiaförsamlingen. Nu är huset sålt, och affären är klar.

Den röda villan byggdes 1988 och i sina 165 kvadratmeter finns det sju rum. Utanför finns det en ännu större tomt, på  2 812 kvadratmeter. Enligt en tidigare Expressen-artikel lades huset ut med utropspriset 2 595 000 kronor, men sänktes ner till det halva enligt Hemnet. Slutpriset landade på 1 850 000 kronor.

Helene Fossmo dog mystiskt i huset 1999. Alexandra Fossmo mördades 2004. Bild: Polisen

Det här hände i Knutby

Det har gått nästan 15 år sedan skotten i Knutby skakade Sverige. Under en längre tid hade pastorn Helge Fossmo manipulerat barnflickan till att tro att Gud talade till henne genom anonyma sms till hennes mobil, för att slutligen få henne att mörda hans fru. Han övertygade även henne att flytta in i hans rum för att hjälpa till att driva ut hans demoner med sex. 

Hösten 2003 utsattes frun Alexandra Fossmo för mordförsök då barnflickan attackerade henne med en hammare. Senare införskaffade sig hon ett skjutvapen som hon använde för att ta livet av Alexandra. Samma natt sköt hon mot grannen, som trots sina skador överlevde.

Barnflickans mordvapen – en hammare och en pistol. Bild: Polisen

Vill du läsa mer om mordet? Här kan du läsa fyra snabba frågor som förklarar mordet.

I samband med mordet och mordförsöket riktade polisen allt mer misstänksamhet mot pastorn och 3 mars 2004 delgavs han misstanke om mord på sin första fru. 

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Han dömdes aldrig för mord på sin första fru. 2014 tidsbestämdes Fossmos straff vilket då innebar att han kunde släppas fri fem år senare. Detta innebär att han kan vara fri nästa år, 2019.

Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Hon släpptes fri 2011. 

Efter modern blev "Kristi brud" Åsa Waldau, storasyster till avlidna Alexandra Fossmo, pastor i församlingen. I samband med detta tog hon och maken Patrik över pastorsvillan, vilken alltså senare blev Urban Fälts. 

Nyheter24 har varit i kontakt med husets nya ägare som önskar att inte medverka. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du kunnat köpa huset?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.