Tisdag 28 Sep
Stockholm

Bråk om taxinota, misshandel och fylla – så var valborg i din stad

Så firades Valborg 2018
2018 års valborg var relativt lugn i storstäderna. Foto: Montage TT

Valborg valborg valborg – dagen många ser fram emot, inte vet varför det firas och många åker fast för fylleri. Nyheter24 har samlat allt du borde veta om vad som hände i din stad i natt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under valborg varje år samlas tusentals människor kring närmaste majbrasa, hos någon släkting på landet, i en park eller hos en vän. Att fira valborg är mer regel än undantag i Sverige, även om få verkligen känner till varför vi firar. Mer om detta kan du läsa här.

Men liksom andra helgdagar och högtider kan det bli ganska stökigt. Så här var det i din stad:

Uppsala 

I Uppsala, som är lite av valborgs Mecka, var det i år relativt få brott som begicks. Förra året omhändertogs 95 personer på grund av fylleri, i år var siffran betydligt lägre med 61 personer. Personerna omhänderotgs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) vilket oftast innebär att man sätts i en så kallad fyllecell.

Majbrasa i Mälarhöjden, Stockholm 2014. Bild: TT/Jessica Gow

Flera kvinnor ska även ha råkat ut för en man som blottat sig för dem kring Ekonomicumparken. Efter drygt en timme fick polisen in fler anmälningar om mannen, som senare kunde gripas, misstänkt för ofredande.

Ett kompisgäng bråkade med en taxichaufför om kostnaden för deras taxiresa, en kvinna blev upptryckt mot en vägg och fick en öl hälld över sig, en person påträffades med kniv och en annan med soft air-gun. 

Stockholm

Liksom flera delar av landet har det varit ovanligt i Stockholm. 

– Det enda som var utöver det vanliga var att det var lite stökigt i Hallonbergen vid en konsert. Vi hade en viss bevakningsinsats där som varade i tio minuter. Det var lite stökigt. Det kastade bangers och en polis träffades i ansiktet med något föremål, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral till Nyheter24.

Det finns i dagsläget inga rapporter om allvarliga brott under valborg i Stockholm. Olsson poängterar att det till stor del var som vilken helgkväll som helst.

– Om man kommer en söndagsmorgon kan det vara runt 300-400 rapporter från natten, och nu var det 250 rapporter. Det var som en helt vanlig helgkväll, men om det har regnat hela natten så kan det väl ha påverkat också, säger Olsson till Nyheter24.

Västra Götaland

Även i Västra Götaland firade valborg någorlunda lugnt i år. Polisen har dock ännu inte rapporterat huruvida någon omhändertogs för fylleri.

I Göteborg fick polisen följa efter en bil som inte hade stannat på polismannens tecken. Föraren misstänks nu för vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

Ungefär 20 personer var samlade i Ulricehamn när ett bråk utlöstes. En person ska ha varit beväpnad med en yxa men när polisen kom till platsen hade allt hunnit lugna ner sig. Inga personer skadades.

I Falköping, Sotenäs och Tibro rapporterades ett fall om stöld i respektive stad. I Falköping sågs flera personer på en byggarbetsplats, När polisen stoppade minibussen med personerna hittades misstänkt stöldgods. 

Norrland

I Norrland var det betydligt mer stökigt än i Stockholm och Göteborg. Valborgsmässoafton i Norrland hade främst problem med stökigt fylleri, bråk och alkoholrelaterad brottslighet.

Flera personer omhändertogs enligt LOB och flera personer misstänks för ofredande. Natten präglades också av flera fall av bråk och misshandel.

I Gällivare ska totalt tre personer, en man och en kvinna, blivit misshandlade i två olika händelser.  I Sollefteå bröt ett slagsmål ut mellan flera olika personer som fick säras på av ordningsvakter. Polisen omhändertog en person med stöd av LOB och en man i 25-årsåldern misstänks för misshandel och ofredande.

I Vilhelmina i Västerbotten ska ett bråk ha brutit ut mellan olika ungdomar till följd av att några av dem inte var välkomna till festen. När polisen kom till platsen hade det hela lugnat ner sig. Och på tal om ungdomsfester skulle polisen i Skellefteå kontrollera en fest i Solbacken. Men ungdomarna lämnade platsen när polisen kom dit. 

I Sollefteå kontrollerade en patrull en annan ungdomsfest. Där ska flera minderåriga ha druckit alkohol och föräldrar fick komma och hämta sin barn. 

Jönköping och Östergötland

I Jönköping och Östergötland fick polisen hantera ungefär 170 händelser, men inga allvarligare brott har kommit till polisens kännedom.

25 personer omhändertogs för fylleri alternativt ordningsstörande beteende och två personer misstänks för rattfylleri.

Vid 03-tiden skickades flera poliser till en lägenhet i Nässjö. Tre män i 20-, 25- och 40-årsåldern ska ha tvingat sig i en bostad där de tagit värdesaker, uttalat hot och förstört föremål. Männen greps och är nu misstänkta för grovt rån, olaga hot och skadegörelse. 

Även i Vetlanda blev det stökigt. Polisen fick flera samtal om att ett 20-tal personer var i bråk på en parkering. Flera ville inte göra en anmälan men totalt inkom två anmälningar om misshandel och en om skadegörelse.

I Linköping grep man en person misstänkt för narkotikabrott och våldsamt motstånd. 

Lund, Skåne

Under natten larmade en 16-åring polisen efter att ha blivit misshandlad i centrala Lund. Pojken ska ha anträffad med en skärskada inne på en skolgård, vilket ska ha uppstått när han försökte avstyra ett pågående bråk. Han fördes till sjukhus med ambulans och händelsen rubriceras nu som grov misshandel. 

"Siste april"-firande i Stadsparken i Lund. Bild: TT/Johan Nilsson

Man uppskattar att runt 30 000 människor samlade sig i Stadsparken i Lund för att fira valborg. Vid 21-tiden under måndagen hade polisen sammanfattat vad som hittills hade hänt under firandet. 

17 personer blev omhändertagna på grund fylleri och tre personer omhändertogs för att de störde, eller riskerade att störa, ordningen.

Man upprättade även 60 anmälningar om brott mot alkohollagen och fyra anmälningar om misshandel.

Halland

Även i Halland var det ganska lugnt och det är oklart om händelserna ens har haft direkt med valborg att göra.

Runt 21-tiden fick räddningstjänsten ett larm om en brinnande ladugård i Varberg. Några av djuren ska ha brunnit inne, men inga personer kom till skada. I dagsläget finns det ingen misstanke om brott.

I Halmstad blev en man rånad på sin mobiltelefon och ska ha fått ta emot ett antal slag mot huvudet, men behövde inte uppsöka sjukhus.

Källa: Polisens hemsida

Läs även: 7 saker du pinade dig igenom på valborg som tonåring.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela