Historien pekar mot tyska rötter
Det här är anledningen till att vi firar valborg. - Foto: TT (Montage)

Varför firar vi valborg? Här är allt du behöver veta

Att fira valborg är snarare en regel än ett undantag runt om i Sverige. Men varför firar vi egentligen valborg? Och varför tänder vi en brasa? Här är allt du behöver veta om valborgsmässoafton.


Valborgsmässoafton, eller kort och gott valborg, är en uppskattad högtid för många. Dels för de som njuter av att slappna av genom att kolla på en fin brasa, men också för studenter som ser högtiden den sista april som en möjlighet att festa och sjunga vårsånger med studentmössan på.

Majbrasa i Stockholm. Bild: TT

Ska du dricka alkohol på valborg? Då borde du läsa den här artikeln för att se vad som gäller.

Varför firar vi valborg?

Den väldigt "svenska" traditionen har faktiskt sitt ursprung i Tyskland och kom hit till Sverige någon gång under medeltiden. Väldigt tidigt var eldar ett viktigt inslag för att fira valborg. Personen bakom namnet är helgonet Sankta Walpurgis (Heliga Valborg på svenska) – en abbedissa för ett kloster som levde på 700-talet.

Sankta Walpurgis, eller Heliga Valborg. Bild: Johnny Chicago/Wikimedia

Hon blev helgonförklarad den 1 maj någon gång på 1400-talet och efter det började tyskarna att fira Walpurgistag – som alltså är grunden till vår valborgsmässoafton. Men kyrkan gillade inte riktigt den här festen som snabbt stämplades som häxförsamlingar. För "vanligt folk" sågs den här dagen innan valborgsmässan den 1 maj som en riktigt fin dag för fest. För köpmannaföreningar var det dessutom en viktig dag då man valde nya höjdare inom ämbetet.

Men varför tänder vi en stor brasa?

Det finns olika förklaringar som alla kan vara en trolig anledning till att vi tänder den så kallade majbrasan den sista april. 

Det här med häxor följde med traditionen och tyskarna trodde att häxorna red iväg på kvastar och getabockar till gamla offerplatser på natten mellan den 30 april och den 1 maj. Därför var det vanligt att man avfyrade skott, skrek högt och tände eldar för att skrämma bort häxeriet. Det är en anledning till det är vanligt med fyverkerier och majbrasor här i Sverige även idag.

Firande i centrala Stockholm. Bild: TT

En annan teori till att brasorna är så vanliga på valborg är för att det tidigt blev förbjudet att använda kyrkornas klockor för att samlas – och att man istället tände eldar för att kalla på uppmärksamhet, skriver Nordiska Museet.

Sen så började också bönderna att tända eldar kring valborg för att skydda sina boskap. Eldarna tändes helt enkelt för att skydda kossorna mot vilda djur. Dessutom behövde bönderna göra sig av med riset och eldade helt enkelt upp det. 

Parkhäng för ungdomar på valborg. Bild: TT

Har du problem att få bort röklukt från kläderna efter valborg? Följ den här guiden så ska du se att lukten försvinner snabbt och enkelt.

Hur kommer det sig att valborg blev så stort i Sverige?

Under efterkrigstiden arrangerade många arbetar- och folkrörelseorganisationer valborgseldar i diverse bostadsområden. Själva festen sågs som en symbol för våren och ljuset.

Den klassiska "forsränningen" som arrangeras i Uppsala varje valborg. Bild: TT

Valborg blev senare en stor högtidsdag för studenterna runt om i Sverige. I de stora studentstäderna är det vanligt att studenterna tar på sig studentmössan och sjunger vårlåtar som "Vintern rasat" och "Sköna maj". Enligt Valborg i Uppsala finns det bevis genom räkningar från gångna sekler att det varit "ganska våldsamt festande med mat och dryck".

Sen så kanske vi firar lite extra eftersom kung Carl XVI Gustaf fyller år den 30 april. 

Ha den äran, kungen! Bild: TT

Läs också om vad som kan hända om du gör fel med fyrverkerierna – och därmed kan riskera fängelse – här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Firar du valborg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.