Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer när du slutar dricka alkohol

- 13/05/2018, 13:07

Känner du att du dricker ett glas vin för mycket ibland, eller vill testa livet utan alkohol? Det finns många hälsofördelar med att sluta, både om du slutar för gott eller tar några veckors paus. Här är 8 saker som händer när du slutar dricka.

1. Du kommer sova bättre

När man druckit alkohol innan man somnar så sover man oftast inte så tungt, visar en studie om alkohol och sömn. Sömnen blir oftare avbruten. Andra studier har kommit fram till ungefär samma sak, nämligen att man kanske somnar snabbare om man druckit alkohol innan man går och lägger sig. Men kvalitén på sömnen kommer inte vara lika hög. Om du däremot skippar alkohol kommer du sova bättre och känna dig mer utvilad när du vaknar, det skriver Men's Health

2. Du kommer äta mindre portioner

En studie har kommit fram till att alkohol är en av de största anledningarna till att folk äter mer än vad de behöver. En anledning till att vi äter mer efter att ha druckit alkohol är enligt en studie publicerad i tidningen Obesity att alkohol förhöjer våra sinnen. Även om du bara dricker lite kan det öka aktiviteten i hjärnan och göra dig mer sugen på mat. 

Alkohol gör att vi äter mer.
När vi dricker alkohol blir vi mer sugna på mat. Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

3. Du kanske kommer bli mer sugen på socker

Både alkohol och socker triggar vårt belöningssystem i hjärnan. Så det är troligt att du kommer att vilja ha mer av det ena när du slutar med det andra, det skriver Men's Health

4. Du kommer gå ner i vikt

Alkohol innehåller en hel del kalorier, och ofta får vi i oss många kalorier via alkohol utan att vi inte ens tänker på det. Enligt en studie får män i sig 433 kalorier extra per dag bara genom att dricka måttligt med alkohol. Om du bara skippar dessa kalorier utan att ersätta dem med något annat är chansen stor att du går ner något kilo.  

Alkohol innehåller många kalorier
Vi får i oss många kalorier genom alkoholen, ofta utan att vi ens tänker på det. Bildkälla: Isabell Höjman / TT

5. Din hy kommer se bättre ut

Alkohol är vätskedrivande och gör därför att du kissar mer, vilket i längden kan göra dig uttorkad – och det blir inte din hy glad av. Alkohol minskar också kroppens förmåga att stänga inne vätska och efter en tid utan alkohol kan du märka att rödhet runt kinder och näsa minskar. Andra hudåkommor som mjäll, rosacea och akne kan förbättras om du skippar alkohol, det skriver Men's Health.  

6. Du kommer spara pengar

En ganska logisk punkt. Alkohol är dyrt, speciellt om du dricker ute. Räkna ihop vad du lägger på alkohol på en månad, det kan svida rätt ordentligt i plånboken. 

Alkohol är dyrt
Många lägger mycket pengar på alkohol. Bildkälla: Tomas Oneborg / SvD / TT

7. Du kanske kommer bli på lite sämre humör

Läkaren Damon Raskin berättar för Men's Health om risken att du kommer känna att du missar roliga aktiviteter när du skippar alkoholen. 

– Många dricker alkohol för att förhöja känslor, och om du slutar kan du känna dig irriterad och rastlös, säger han till Men's Health

8. Risken för cancer minskar, men risken för hjärtsjukdom kan faktiskt öka lite

Enligt det nationella cancercentrumet i Storbritannien så kan alkoholkonsumtion kopplas till en ökad risk för cancer i mun, lever, tarm och ändtarm. Och risken ökar ju mer du dricker. 

Dock så har flera olika studier visat att en måttlig alkoholkonsumtion kan minska risken för hjärtsjukdomar, det skriver Men's Health.