Rökningen minskar i Sverige
Nu har den tidigare förbjudna klickcigaretten gjort comeback i Sverige. - Foto: TT

Nu har klickcigaretterna kommit tillbaka till Sverige

Den 20:e maj 2016 försvann klickcigaretterna från den svenska marknaden. Men nu har de kommit tillbaka till butikerna.


Det var i april 2016 som riksdagen beslutade att smaksatta cigaretter, så som cigaretter med chokladsmak eller vanilj, skulle förbjudas. Folkhälsomyndigheten, som i uppgift av Regeringen, skulle utreda frågan gjorde dock tolkningen att alla cigaretter med mentol i andra delar än tobaksblandningen, till exempel klick, skulle behandlas annorlunda och förbjudas.

Den 20:e maj 2017 upphörde klickcigaretterna att säljas på kiosker och matvarubutiker runt om i landet. 

Lanseras igen

Men nu har de förut så populära cigaretterna gjort en comeback i Sverige, och det kanske i din lokala butik redan nu. JTI, som är en av Sveriges ledande leverantörer av snus och cigaretter, kan bekräfta ryktet när Nyheter24 kontaktar dom.

– De finns i butiker redan idag. De lanseras just nu, så exakt var och vilka butiker de har hunnit nå ut till är svårt att uttala sig om, säger Joel Ibson pressansvarig på JTI till och fortsätter:

– Det fungerar så i vår industri att i princip alla cigaretter och snusprodukter distribueras genom SMD Logistics och när en produkt finns där så kan egentligen alla butiker beställa hem den därifrån. 

Upp till EU-länderna att tolka direktivet

När Sverige införde EU:s tobaksproduktsdirektiv var det upp till Folkhälsomyndigheten, i uppgift av regeringen, att göra detaljregleringar. 

– Vi tyckte att det var en feltolkning att de förbjöd klickcigaretter med mentol medan man i majoriteten av andra medlemsländer i EU har tolkat direktivet som att klickcigaretter med mentol ska fortsätta vara tillåtna, säger Joel Ibson.

Bild: TT

Rökning bland ungdomar minskar

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten minskar rökningen i Sverige.

2006 rökte 10 procent av unga svenskar i åldern 16-29 år dagligen. 2016 hade rökningen gått ner till 8 procent inom samma åldersgrupp.

Majoriteten av rökare är i åldern 45-64 år. 2006 rökte nästan var femte person inom det åldersspannet. 2016 hade siffran minskat till 11 procent, det vill säga halverats till var tionde person.

TV: Därför ska du inte röka i köksfläkten

Läs även: Jag slutade röka och då hände det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!