Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Igelkotten höll på att dö av människors slarv – räddades av Annelie

- 11/05/2018, 13:55

När Annelie från Örebro var ute och gick för ett tag sedan fick hon syn på en igelkott som hade fastnat i locket på ett plastglas. Efter att ha räddat den så skrev hon ett inlägg som nu har delats över 3 000 gånger.

Tänker du på vad du slänger i naturen? Om inte, så borde du verkligen börja göra det nu. 

För att slänga saker i naturen kan verkligen skada våra djur, och någon som nyligen gjorde en riktigt god gärning är Annelie från Örebro. När hon skulle gå en sväng på stan förra fredagen så fick hon syn på en dam som filmade något under en balkong. Då såg hon vad damen filmade. 

Det var en liten igelkott som hade fastnat i locket på ett platsglas från en snabbmatskedja, och kunde inte ta sig ur. Annelie sprang mot igelkotten för att den inte skulle hinna smita iväg. 

– Jag tog honom och tog bort själva muggen, som var alldeles varm och immig. Den satt riktigt hårt, jag tror att han hade suttit fast ganska länge, säger Annelie till Nyheter24 och fortsätter:

Annelie räddade livet på en igelkott som fastnat
Muggen var alldeles varm och immig. Bildkälla: Privat

– Jag ringde min dotter som kom ner med en sax så jag kunde klippa bort själv locket som satt runt huvudet. 

Annelie berättar att hon blev förvånad över att igelkotten satt helt stilla. När hon hade fått bort locket så sprang igelkotten iväg. 

– För mig var det en självklarhet att hjälpa kotten, jag hoppade över busken och tog honom, men det har slagit mig att alla kanske inte tänker så. 

När Annelie hade räddat igelkotten från en troligtvis plågsam död sprang den iväg och hon skrev ett inlägg om händelsen på Facebook, i hopp om att andra ska ta efter och tänka på hur nedskräpningen påverkar både naturen och de oskyldiga djuren.

– Det vi skräpar ner med plast, fiskelinor, aluminiumburkar och liknande är saker som kan ta död på djuren, och det är ingen snabb död. Det kan ta dagar, eller veckor, innan de dör. Det är en plågsam död, den här igelkotten hade törstat ihjäl annars. 

Annelie räddade igelkotten som fastnat i ett plastglas
Igelkotten satt helt still när Annelie försökte hjälpa den. Bildkälla: Privat

– Man tycker att snabbmatsresturangerna borde tänka på det eftersom man vet att det skräpas ner. Kanske göra om förpackningar och anpassa materialen så det kan brytas ner snabbare. Finns inte muggarna så finns inte problemet, varför ska man egentligen ha plastmuggar när det finns så mycket bra pappersmuggar? 

Inlägget har fått riktigt stor spridning och har över 3 000 delningar, något som Annelie är riktigt glad och förvånad över.

– Jag är förvånad, men det är fascinerande att det har spridits så mycket. Såg att det spridit sig till Norge och Danmark och det är ju bra så så många som möjligt ser det. 

Så, vad ska man egentligen göra om man ser ut djur som behöver hjälp?

"Ser man ett djur i nöd ska man förstås försöka hjälpa till. Med ett par handskar kan man utan problem hjälpa en igelkott utan att sticka sig på taggarna. 

Viktigt att komma ihåg nu i maj och början av juni att fågelungar man hittar på marken utan att de verkar ha några föräldrar, ofta är ute och prövar sina vingar och föräldrar finns ofta i närheten eller är borta för att hämta mat. De ska man inte ta om hand. Gäller också djurungar som till exempel fälthare." skriver Isak Isaksson, som är biolog på Naturskyddsföreningen, i ett mail till Nyheter24. 

Nyheter24 har även skrivit om liknande fall där igelkottar fastnat i plastförpackningar. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du slänga skräp utomhus?