Digitala kvitton införs på Hemköp
Slut med papperskvitton i utvalda Hemköpbutiker! - Foto: Christine Olsson/TT, Hasse Holmberg/TT

Nu slutar Hemköp med papperskvitton – inför digitala kvitton

Publicerades: 16 Maj 2018, 18:52

Den stora butikskedjan Hemköp börjar långsamt att göra sig kvitt med de klassiska papperskvittona och nu införs digitala kvitton. Här kan du läsa om hur det kommer funka – och varför kedjan beslutat sig om att bli kvitt pappret.


Tackar du alltid nej till kvittot? Börjar du bli lack på hur mycket papper som går åt helt i onödan? Då kommer du gilla den här nyheten. Det är nämligen så att en av de ledande livsmedelsbutikerna i Sverige, Hemköp, kommer att införa digitala kvitton.

Anledningen beror dels på efterfrågan från kunder då en Sifoundersökning som gjordes i maj visade att kunderna allt mer är positiva till den digitala övergången. Där framgick att endast en procent i åldern 16 till 49 år sparar sitt kvitto, skriver ComputerSweden.

Nu slutar vissa Hemköps-butiker med papperskvitton. Bild: Maja Suslin/TT

Det kommer också spara en hel del på miljön eftersom antalet utskrifter kommer minska drastiskt. Det skrivs nämligen, enligt Svensk Handel, ut 1,7 miljarder butikskvitton varje år. Hemköp själva räknas med att det kommer att bli miljontals kvitton som istället lagras digitalt.

Dock så kommer inte alla Hemköpsbutiker att införa digitala kvitton på en gång. Det är 190 butiker som börjar satsningen och det kommer till en början endast vara tillgängligt för de som är bonusmedlemmar hos butiken. Vilket är omkring 1,5 miljoner personer.

Men nu kanske du har en grej för utskrivna kvitton och undrar om den möjligheten kommer finnas kvar. Svaret på den frågan är ja. Du får själv välja om du vill ha kvitton skickade till din mejl – eller direkt i handen. Valet gör du i Hemköps app eller på deras sajt.

Samlar du på kvitton så är det antagligen en tråkig nyhet. Bild: Christine Olsson/TT

Men hur funkar det med självutcheckningen? Där kommer det fortfarande finnas en liten utskrift kvar i nuläget.

– Vi har löst det så att man får en mycket liten lapp utskriven som man blippar för att komma ut. I framtiden hoppas vi kunna lösa det digitalt även där, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp till ComputerSweden.

För många blir det här smidigare samtidigt som det sparar på träd. Förändringar i butiker är verkligen på tapeten – läs om den här Coop-butiken som nu vägrar ta emot kontanter. Eller läs om den här tjänsten som gör det möjligt att betala sina inköpta varor i efterhand via faktura.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Relaterat
Är det bra med digitala kvitton?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden och Sunak överens om nytt partnerskap

Polisen i Skellefteå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på Jägargatan, Bureå.", skriver polisen på sin hemsida.

"Sverige viktigt för att återuppbygga Ukraina"

1 timme sedan
Samtidigt som kriget rasar i Ukraina diskuteras hur landet en dag ska kunna återuppbyggas – och dra till sig långsiktiga investeringar. Sverige kan komma att spela en betydande roll i den utmaningen, menar en tidigare ukrainsk minister.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Hofors

1 timme sedan
"Singelolycka med fyrhjuling.", skriver polisen på sin hemsida.

Nio svenska stränder prisas

1 timme sedan
Hög vattenkvalitet och ren miljö. Det är några av de kriterier som stränder som vill tilldelas den internationella utmärkelsen Blå flagg måste uppfylla. I år kommer den blå flaggan att hissas på nio svenska stränder.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"Motorcyklist i Vilhelmina bötfälls.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.