Därför verkar det alltid vara dåligt väder på midsommar.
Midsommar - Foto: TT

Därför verkar det alltid vara dåligt väder på midsommar

En av de bästa dagarna på året men det verkar ALLTID regna. Hur kommer det sig egentligen? Varför är det alltid dåligt väder på midsommar? Här är svaret.


Ni har stora planer. Du ska träffa upp vänner och lite släkt på landet och fira midsommar tillsammans. Men så sker det som alltid verkar ske på midsommar. Det blir riktigt dåligt väder. Regn, rusk och blåst verkar vanligtvis vara en del av midsommarfirandet. 

Midsommarens firandet 2018 kantades, i många delar av landet, av regn och kyla – trots värmerekord i maj månad. Men det är inte riktigt som du tror. 

Vi uppmärksammar vädret mer

Enligt SMHI:s meteorolog Sverker Hellström, som pratat med Expressen, behöver det inte vara att det är särskilt dåligt väder – det handlar mer om vårt psyke. 

– Det är nog mest hos oss det ligger. Vi tänker "typiskt att det skulle vara dåligt väder nu på midsommar". Vi lägger märke till det på ett annat sätt. Tiden fram till midsommar kan också vara ostadig, men eftersom så många jobbar spelar inte vädret någon roll utan det är helgerna och semestern som är det viktigaste, säger Sverker Hellström till Expressen. 

Det känns som att det alltid regnar på midsommar – men det behöver nödvändigtvis inte stämma. Bildkälla: Unsplash

En osäker månad

Men det är inte bara psykologiskt faktiskt. Juni månad är en månad som i sig kan vara ganska osäker, vädervis. Och det håller också väderexperten med om. 

– Om man tittar på juni som helhet har det alltid varit det svaga kortet bland sommarmånaderna. Den riktiga högsommarvärmen kommer i juli och stannar ofta en bit in i augusti. Det är så på sommaren att när varm luft trängs undan av svalare blir det kraftiga regnskurar och åskväder. Vi har haft otur helt enkelt, säger Sverker Hellström till Expressen. 

Vill du vara smart inför nästa år och ha störst chans på en riktigt fin midsommar? Då säger SMHI på sin hemsida att det finns platser i Sverige som är bättre lämpade för midsommarfiranden. 

"Vill man undvika skurarna är det i allmänhet lite större sannolikhet för uppehåll vid en kust"

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 saker som killar gör på midsommar för att visa deras intresse och om hur vädret kommer bli på midsommar där du bor


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du en bra midsommar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

1 timme sedan
Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.